31-03-10

Soms helpt protesteren wél!

tree_trimmingIn onze wijk is een schitterende singel. Er zijn graskanten aan en hierin staan een flink aantal prachtige grote bomen, allerlei soorten: wilgen, kastanjes, populieren, meidoorns, van alles dus. Ik maakte er in diverse jaargetijden al eens foto's van, want het is wel één van de mooiste stukjes van de wijk.

singel01

De singel bestaat al heel lang en is van groot cultuurhistorische waarde...het is een overblijfsel van een vliet die hier al in de late Middeleeuwen was. In die tijd lag Rotterdam-zuid in de Riederwaard. Deze waard liep onder water tijdens de grote overstroming in februari 1374. In de 15e eeuw werd het gebied dan opnieuw bedijkt, hierbij ontstond een grote sloot die De Vliet genoemd werd en deze vormde de grens tussen de polders Varkenoord in het oosten en Karnemelksland in het westen. Deze namen zijn natuurlijk afkomstig van de veeteelt die vroeger in dit gebied werd bedreven. Oorspronkelijk liep de Vliet helemaal door tot de Varkenoordsebocht in het noorden..maar door latere (19e en 20e eeuwse) woningbouw en wegenaanleg is een groot deel ervan gedempt en de singel die nu over is, meet slechts 700 meter.
singel02

Bij de aanleg van de huidige wijk werd rekening gehouden met de aanwezige watergangen...het ontwerp heeft de duidelijke hoofdstructuur hiervan als basis genomen. Mede hierdoor, en door de visie dat mensen veel groen nodig hebben in hun woonomgeving en men dus veel openbaar groen aangelegd heeft en elk huis een tuin gaf, ontstond een mooie natuurlijk aangelegde woonwijk..eentje die nog steeds mensen van heinde en verre laat komen kijken naar hoe het óók kan..een oude grotestadswijk met veel groen...dat was toendertijd echt een openbaring en dat is het nog steeds wel.

De singel bestaat eigenlijk uit drie delen nu..ze wordt door twee 'weg'-bruggen doorsneden..
singel04(dit is er één van) en dan is er ook nog een mooi voetgangersbrugje..
singel03..als we dit het eerste deel noemen en dit dan het tweede..
singel05..dan is daar helemaal achteraan nóg een 'weg'-brugje en daarachter loopt de singel verder onderlangs de dijk de wijk min of meer uit..
singel06
..dit laatste deel was het enige deel dat ongemoeid gelaten zou worden...voor de eerste twee delen waren er rigoureuze plannen!

In verband met de waterhuishouding van de wijk, had men bedacht, dat de singel een flink stuk verbreed zou moeten worden...nog niks mis mee, ware het niet dat het plan niet al te veel extra waterbergingsruimte zou bieden én natuurlijk zou het dingen gaan kosten...de bomen bijvoorbeeld! Álle bomen van groot tot nog groter stond de zaag te wachten!
singel09 Dat het ook parkeerplaatsen in onze wat dat betreft toch al niet dikvoorziene wijk zou gaan schelen, daar was men nog niet eens zo boos over...maar die bomen..!! Er werd meteen, toen al in 2006!, bij de bevoegde instanties bezwaar aangetekend, er werden handtekeningen verzameld en bij diverse acties ging men ook daadwerkelijk de straat op! Zo werden alle te sneuvelen bomen voorzien van een paars lint met hieraan een brief dat het te droevig voor woorden is, dat gezonde bomen zouden moeten wijken voor een nauwelijks iets opleverend waterplan...de zogenaamde Bomentraan-actie.

singel07

En zowaar...op 18 februari 2010 heeft de gemeenteraad unaniem tot een amendement besloten en dat houdt in: zie af van dit singelplan, gelet op het massale verzet van de wijkbewoners tegen het kappen van bomen bij de uitvoering van dit plan en de relatief geringe hoeveelheid extra water die het plan oplevert.

jippieHet hele plan is dus van de baan! Jippie! Soms helpt protesteren dus echt!

Jammer genoeg worden er in een park grenzend aan onze wijk veranderingen uitgevoerd om het park interessanter voor méér gebruikers te maken...en wat gebeurt er als eerste? Alle struiken en aardig wat bomen gekapt..!! Doodzonde wat mij betreft...men weet blijkbaar niet wat het woord 'park' eigenlijk betekent? De Dikke Van Dale omschrijft het als volgt: 'een terrein nabij of in een stad of dorp, dat men door beplanting met BOMEN en HEESTERS tot publieke wandelplaats heeft ingericht.'
Ben benieuwd wat men er nu van gaat maken...hou m'n hart al vast!

GROETJESSSS!!!

singel08

09:15 Gepost door mizzD | Commentaren (16)

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende