30-09-10

Het plantenmysterie..

mahonia1.jpgHet is niet zo heel erg vreemd als een plant in je tuin ineens compleet afsterft..dat kan verschillende oorzaken hebben en bij GEERT las ik wel eens  over bepaalde aaltjes die in de grond kunnen zitten, die wortels aanvreten en dan is het soms gauw gebeurd. Ik heb zo'n plek in de achtertuin...daar stond ooit een hele mooie viburnum, een echte 'sneeuwbal' met van die rozigwitte bollen als ie bloeide...heb er echt wel wat jaren plezier van gehad en toen ineens begonnen de bladeren er raar uit te zien en was het binnen een paar weken bekeken...dood! De struik die ik er toen plantte weet ik niet eens meer...die was helemáál zó weer weg...en nu staat er alweer jaren een mooie donkerpaarse vlinderstruik en die houdt het goed. Wellicht is die niet interessant voor die aaltjes? Want die schijnen zo hun voorkeuren te hebben wat wortels betreft hahahaha!vlinders 006.JPG

Maar nu had ik in m'n vóórtuin een kleine mahoniastruik...ik heb die ook in de achtertuin en daar vind ik geregeld stekjes van terug daar..en ik heb een paar jaar geleden eens wat van die stekjes voorzichtig met wortel en al uitgenomen en op een kale plek in de voortuin gezet...en het sloeg aan...langzaam maar zeker groeide het struikje..het stond achter de heg, dus als het meer zonlicht wilde, móést het wel omhoog hè...en dat dééd het hoor. voortuin.jpg

P1010013.JPGEn dit jaar bloeide het wel zó uitbundig..met van die prachtige gele dotten van bloeiaren...en daarna stond hij vol met van die mooie matblauwe besjes. Hij staat náást een bolconifeer die al jaren niet meer op z'n best is...elke keer dachten we: 'we graven hem maar uit'..maar dan kwam ie in het voorjaar ineens tóch weer met van dat mooie nieuwe groen (dat eigenlijk oranje is haha) en dan mocht ie weer blijven. (niet in de laatste plaats omdat het een flinke klus zal zijn om dat ding uit te graven hoor...hij staat er al behoorlijk lang!) Maar nu dat mahoniastruikje zo mooi werd, dacht ik een mooie vervangende struik te hebben voor in die hoek..dus de conifeer zou er nu definitief uitgaan en de mahonia een klein stukje verzet. 
mysterie planten 005.JPGEn toen..ineens..werd het herfst...de mahoniabladeren begonnen af te sterven. mysterie planten 009.JPGMaar deze mahonia..die is wintergroen! Ongelofelijk hoe hard het gegaan is met dat struikje...het is nu zo dood als een pier! Wat zonde hè...en hoe dat nou komt..? Tja..en nu zullen béide planten eruit moeten hè..

Lavandula%20stoechas.jpgMaar een veel groter plantenmysterie nog kwamen vriendlief en ik afgelopen zondag tegen...toen we terugkwamen van de verjaardag van zijn vader. Om een uur of half drie kwamen we thuis en toen bleek er ineens bij de dahlia en de bolchrysant die ik bij de voordeur heb staan, nóg een plantje te zijn gezet! Een lavendel...wel een aparte soort hoor, een lavandula stoechas, in paars en crème.
plantenlabel.jpgNiet dat je dat aan het plantje nog goed kon zien..er zaten niet echt duidelijke bloemetjes nog aan..maar er stak dus een kaartje bij...met hoe je hem moet verzorgen en zo.
Het was niet ingepakt of niks..(het prijsje zat er zelfs nog op haha) en we hebben echt geen flauw idee wie ons ermee bedacht heeft. Het enige dat we kunnen bedenken is, dat het van de buren komt. Het was namelijk zaterdag hier Burendag en degene die dat altijd organiseert hier in de straat, is o.a. de moeder van dat jochie die hier vorige week zijn helicoptertje in de tuin zag verdwijnen. Ik was zaterdag wandelen en daarna zijn we naar die verjaardag in Gouda gegaan, dus wij hebben  het hele burenfeest niet mee gevierd hoor, heb ze alleen wel met een heel stel op straat aan de koffie zien zitten en het zag er gezellig uit..als het op dat moment niet zo hard geregend had dan hahahahaaaa! Gelukkig hielp de partytent als dakje wel..! Misschien was er een plantje over..en ben ik daarmee verwend omdat ik zo'n goeie buur geweest was voor dat ventje..wie zal het zeggen? Het is de laatste dagen zó slecht weer geweest hier, dat ik de mensen amper op straat heb gezien, dus kunnen vragen heb ik het nog niet!

mysterie planten 004.JPGNou ja...heb het plantje natuurlijk niet laten staan..in de zinken teil in de achtertuin, waar een paar petunia's hardnekkig volhouden de tuin nog een béétje kleur te geven, was nog een plekje doordat de salvia's het al hadden opgegeven en op datzelfde plekje heeft ook járen een gewone lavendel heel mooi gebloeid dus ik denk dat het daar wel goed staat. Het is volgens het kaartje een winterharde soort en het moet in het voorjaar gesnoeid worden...we zullen ons best er op gaan doen hoor haha! Dat ik die mooie bloempjes nog eens beter in het echt zal kunnen zien hè!mysterie planten 003.JPG

jubileum50e.gifVanavond is dan eindelijk het etentje met m'n twee oude schoolvriendinnen om te vieren dat we dit jaar allemaal 50 werden. Ik heb er reuze zin in...gezellig bijkletsen en lekker Grieks eten..wat wil een Sarah nog meer? hahahahaha!

GROETJESSS!!!

mysterie planten 010.JPG

 

11:57 Gepost door mizzD | Commentaren (22)

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende