29-02-12

Met grote passen..

schrikkeldag.jpgJawel..een extra dagje dit jaar..we hebben weer eens een schrikkeldag! Er zullen ongetwijfeld meer bloggers aandacht besteden aan dit opmerkelijke fenomeen, maar ik schreef er nog nooit over en was wel eens nieuwsgierig naar bepaalde dingen..en ging dus op zoek naar feitjes en weetjes over schrikkeldag op het internet.1799567916.jpg
Zo wist ik bijvoorbeeld niet eens waar dat woord eigenlijk vandaan komt..dat 'schrikkel'..en dat was eenvoudig te vinden. Het komt namelijk van het middeleeuwse 'scricken' wat zoveel betekent als 'met grote passen vooruit'..of 'met sprongen vooruit'..vandaar ook dat de Engelstaligen schrikkeljaar 'Leap Year' noemen..een 'leap' is een sprong hè. En blijkbaar komt er in het Hasselts dialect een woord voor dat ook nog van dat 'scricken' is afgeleid, namelijk de 'schrikschoen'..waar een schaats mee bedoeld wordt..leuk om te weten!

zandloper.jpgEn ja..die grote sprong vooruit, die slaat dan natuurlijk op het compenseren van de tijd die we per jaar zo'n beetje verwaarlozen en dat dan weer goed moeten maken. Een jaar bestaat namelijk niet uit precies 365 dagen hè, maar uit 365 dagen plús 5 uur, drie kwartier en nog een handvol seconden. images.jpgAl heel vroeg begreep men dat je dat weglaten van die uren niet zomaar zonder gevolgen kon doen..dus in 46 voor Christus al, voerde de beroemde Romeinse keizer Julius Caesar de schrikkeljaren in..elke 4 jaar een extra dag..immers..het zijn bijna 6 uren en 4x6=24 uur= 1 dag!nieuwjaarswandeling NKBV 150112 007a.jpg
Aardig bedacht..en dat in een tijd dat er nog geen klokken bestonden..die kwamen er pas in de 10e eeuw! men moest zich behelpen met zandlopers en zonnewijzers..enorm knap dat men sowieso al kon vaststellen dat een jaar (= een zonnewende) precies zó lang duurde hè!
Maar zelfs dat kwartiertje afronden kon tot problemen gaan leiden hoor..ja ja, het lijkt niet veel, maar over honderden jaren berekend is het toch aardig wat..in de 16e eeuw kwam men daar achter en omdat men toen de Gregoriaanse kalender invoerde, besloot de toenmalige Paus ( Gregorius XIII) het verschil in één keer goed te maken..men ging van 4 oktober 1582 meteen door naar 15 oktober 1582! goooh..als vriendlief toen geleefd had, had ie zijn verjaardag op de 14e oktober niet kunnen vieren, want die dag was er eenvoudigweg gewoon niet! hahahahaa! Diezelfde Paus besloot toen, dat voortaan alle eeuwtallen, waarvan de eerste twee cijfers geen viertal zijn, géén schrikkeljaar te maken..zodoende was 1900 dus geen schrikkeljaar en 2000 wél! Op die manier blijft men heel redelijk in de pas lopen met de werkelijke tijd.

hoera.jpgHet leukste aan schrikkeldagen is natuurlijk dat er altijd op deze dag ook kindjes geboren worden..de zogenoemde 'schrikkelkinderen'..niet te verwarren met 'verschrikkelijke kinderen'..daar zijn er vast veel meer van hahahahahahaha! Er zijn momenteel ruim 10.000 mensen vandaag jarig in Nederland ( van België heb ik het niet kunnen vinden)..waarvan 5 die in 1912 geboren zijn..die worden vandaag dus officiëel..25 pas! hahahaa! 18 jaar.jpgBekende mensen die op 29 februari jarig zijn, daar stond een hele lijst van op Wikipedia..een gemeleerd gezelschap waaronder een paus en twee(!) seriemoordenaars! Ik wist zelf al dat de bekende televisie-talkshowpresentatrice Sonja Barend een schrikkelkind is..zij bereikt vandaag eindelijk de volwassenheid, want ze wordt 18 dit jaar hahahaa!
12 jaar.jpgep zzn.jpgEn actrice en zangeres Ellen Pieters, bekend van tv, van de vele typetjes die ze o.a. in het programma Kopspijkers vaak deed en nu aan het toeren langs de theaters met een show over/als de Zangeres Zonder Naam, verjaart vandaag en zij wordt 12!

6 jaar.jpgHáár moeten jullie kennen, ik ken 'r niet, maar deze Laurien vanden Broeck schijnt een bekende Vlaamse actrice te zijn die in meerdere film en tv-series gespeeld heeft..zij is nog echt een jonkie..ze wordt pas 6 jaar vandaag!10 jaar.jpg

En deze Amerikaanse acteur ken ik echt niet hoor..hij stond ook in dat rijtje op Wikipedia en heeft wel in een aantal films meegespeeld..maar om het even..zodra ik zijn foto zag, bedacht ik me dat ik hém zeker even zou willen vernoemen op m'n blog hahahahaha 10 jaar is ie nu..hmmm klinkt zo wel een beetje jong maar wél een lekker ding! hahahahaha!

Las nog over een beetje vreemde gewoonte die in Ierland en Schotland een eeuw of wat geleden nog in zwang was. Het was in die tijd natuurlijk nog niet zo dat vrouwen gelijke rechten hadden en  vrouwen die mannen ten huwelijk vroegen..??!!..nú kijken we wat dat betreft niet meer zo nauw, maar tóén gretna green.jpgwas dat compleet 'not done'. Maar het schijnt dat het op schrikkeldag dan wél mocht..en bovendien was er de regel ingesteld, dat als de man weigerde, dan moest ie de vrouw schadeloos stellen..met geld, juwelen, kleding of iets dergelijks. En dús waren er in die tijd slimme ( maar misschien niet van die liéve of móóie??Tong uitsteken) vrouwen, die de welgesteldste vrijgezellen van de streek afgingen op schrikkeldag en zo een aardig fortuintje bij elkaar verzamelden hahahaha! Of ze het er de vier jaar erna, tot het volgende schrikkeljaar, mee konden uithouden weet ik niet..ook niet of die mannen hen niet gewoon tróúwden ooit hahahaa, maar ik vind het wel een leuk verhaal..het leverde aardig wat vrouwen toch wat extra's op!

spaarvarken.jpgDa's slimmer dan een groot aantal mensen vandaag is..want je staat er misschien niet zo bij stil, maar die zitten vandaag voor hun baas te zwoegen voor hoegenaamd geen enkele cent! In maand- en vierwekenlonen namelijk wordt geen rekening gehouden met deze extra dag! Aan de andere kant kóst zo'n dagje natuurlijk wél extra..je moet toch je huis warm stoken, je licht laten branden, een beetje eten en drinken en wellicht nog wat brandstof verbruiken als je met de auto erop uit moet..enzovoorts! ax.JPGEr is uitgerekend dat dat gemiddeld per gezin zo'n 47 euro kost! Natuurlijk zijn er ook meevallertjes..want net zo min als er bij die salarissen geen rekening gehouden wordt met een schrikkeldag, doen bedrijven dat bij maand- en jaarabonnementen óók niet..dus kijken we vandaag gratis tv, surfen gratis over het internet, en lees je je gratis krantje tijdens je gratis ritje met trein of bus ( mits je daar zo'n abonnement voor hebt natuurlijk hè hehe). Kosten en baten tegen elkaar afstrepend kost dit dagje toch nog 15 euro per gezin gemiddeld..dus deze schrikkeldag krijg je niet helemaal voor niks!

Ik ga vandaag misschien nog maar eens wat extra bloggen dan..als het tóch gratis is, dat internet..compenseert het de brandstof voor m'n auto voor mijn uitstapje naar m'n vader vanmiddag..plús dat hij dan natuurlijk die extra verwarming en de koffie voor zijn rekening neemt hahahahahaa!

MAAK ER EEN LEUKE DAG VAN!!!

gorzen 280212 062.JPG

 

 

banner r.jpg

11:07 Gepost door mizzD | Commentaren (17)

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende