21-11-15

Wat mij betreft nu wel!

atuin 00.jpgWaar was ik.. oh ja, ik had de linkerkant van de tuin redelijk opgeruimd.. én al het blad dat op de bestrating lag ook. Maar rechts was ik niet meer aan toegekomen donderdagmiddag, omdat m'n lijf begon te protesteren én omdat het al harder en harder begon te gieten.. tijd dus om naar binnen te gaan. Maar gisteren, vrijdag dus, was het droog.. en dús kon ik het niet laten toch de laatste loodjes ook nog te doen. Zóveel was het niet meer hoor.., maar het rozenrooster, zoals we de dwars-schutting noemen, maar waar geen roos aan groeit, moest echt weer even 'leeg'. Er groeien namelijk geen rozen tegenaan maar wél een kamperfoelie en een druif.. en die woekeren altijd door.. en dat wordt dan op een gegeven moment te zwaar voor dat hek! De druif had dit jaar uitzonderlijk veel trosjes vruchten geproduceerd..atuin 01a.jpg

Nu waren die tot nog toe nooit te eten zo zuur.. het is geen goed ras voor dit klimaat. Maar dít jaar, door de vele en lange warme dagen, waren de druifjes toch best te eten geworden.. ik proefde ervan voor ik naar Brugge vertrok drie weken geleden en raadde vriendlief aan er wat van te eten.. zonde anders. Maar hij had het niet gedaan.. en ik was het ná dat uitstapje ook weer helemaal vergeten.. en nu waren ze dus te ver heen..atuin 01b.jpg

Maar eigenlijk heb ik die druif voor het prachtig verkleurende blad in het najaar.. daar zaten er nu niet veel meer van aan maar daar heb ik echt wel van genoten hoor, zo mooi..atuin 01c.jpgatuin 01d.jpg

Het was gewoon tijd voor een grondige snoeibeurt.. álles eraf.. op een paar stengeltjes van de kamperfoelie na, om die alvast weer een startpuntje te geven. Zag tijdens het snoeien dat die vlijtige klimmer nog/weer bloeide..!..atuin 02.jpgatuin 02a.jpg

solidago 1.jpgAchter dit hek staan zomers de vele gele pluimen van de solidago te bloeien.. mooie bloemen en heel aantrekkelijk voor de bijtjes, atuin 03a.jpgmaar na de bloei blijft er een woud aan kale stengeltjes van over.. want ook deze plant woekert als een gek! Het heeft wortels die door de hele tuin heen kruipen.. en dan zaaien ze zich in het najaar óók nog eens uit door de vele pluisjes aan de wollige pluim die zich na de bloem vormt. Die kale stengeltjes zijn echt een crime om uit je tuin te halen.. atuin 03c.jpg

.. de wortels zitten niet héél erg vast, maar toch wel een beetje.. dus het is trekken geblazen, om dan steeds, doordat het afscheurt, bijna achterover te vallen hehe. Er blijft áltijd wat van die wortels achter in de grond.. ach, dat geeft natuurlijk niet, volgend jaar weer van die mooie gele bloemveren!solidago 2.jpg

En na een kwartiertje doorzwoegen is het stengelwoud verdwenen.. snoeide meteen de spirea's die zich hier zelf uitgezaaid hebben.. daar in het hoekje, waar de wijnstok staat, was Axels kuil.. is niks meer van over nu..atuin 03d.jpg

Tijd voor een nieuwe kuilengraver? liever niet hoor.. laat Jaxon maar gewoon lekker snúffelen in die tuin hehe. Of rustig relaxen, zoals Axel óók wel kon hoor.. maar toen was ie wel al een paar jaartjes ouder hehe.tuinhulp.jpg

't Is nog een beetje herfst in de tuin.. met besjes van de vuurdoorn en de hulst..atuin 05a.jpgatuin 05b.jpg

.. voor zolang die er nog aan zitten.. er zitten geregeld dikke duiven zich nóg dikker te vreten, balancerend op de dunne takjes.
Ook nog wat gekleurd blad, van een struik die een vogel (wellicht wel die duiven? hehe) hier waarschijnlijk uitgezaaid heeft, want ik plantte hem zélf niet..atuin 04.jpg

Vind het echt een kadootje.. in het voorjaar is ie ook schitterend, dan verkleurd ie van rood naar oranje naar geel.. prachtig! Maar er moest nu wel het één en ander vanaf gesnoeid hoor.. en dat was het laatste klusje. Had alle snoeisel al meteen in de (nu weer lege) container gedaan, dus opgeruimd stond netjes..atuin 08.jpg

Hád nog wat zakjes bollen om te poten.. want voor de lente moet je nu ook al wel wat doen in je tuin hè, maar het leek me beter om die niet in de achtertuin te planten nu, er zou wel heel veel over gelopen kunnen gaan worden dan hè.. beter in de voortuin maar voorlopig.. kan ze altijd weer opgraven en verplaatsen als ik dat wil..atuin 07.jpg

atuin 06.jpgZag wel nog wat vreemde witte bolletjes in de tuin liggen.. denk dat het slakkeneitjes zijn.. sommige waren open. Heb enórm veel slakken in de tuin.. als het egeltje, dat geregeld onze tuin aandoet, in z'n winterslaap gaat, zullen het er nog wel veel meer worden vrees ik.. gaan die beesten eigenlijk dood in de winter?

Enfin.. mijn werk in de tuin zit er dus op.. vriendlief moet nog wel wat dingetjes doen, maar dat zal zondag wellicht wel gebeuren.. dan lijkt het het beste weer te worden. En dan daarna zal Jaxon z'n 'werk' moeten gaan doen in die tuin hè.. hopelijk is ie snel zindelijk. Dan kunnen we wat verder met 'm gaan dan alleen in dat kleine stadstuintje, zal wel fijner zijn voor 'm.

FIJN WEEKENDDD!!!

atuin 09a.jpgatuin 09b.jpgatuin 09c.jpg

 

 

 

09:14 Gepost door mizzD | Commentaren (18)

Commentaren

't Kan samen met je plak- en schilderwerk in een boekje, MizzD. Je tuin ziet er nu ook heel netjes en keurig uit. Het uitzicht beloont je voor je werk.
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 21-11-15

Ha je tuintje ziet er al heel goed uit. Wat een druiventrossen! Je ziet dat je niet altijd moet bezig zijn, met snoeien en opruimen, gewoon in rust laten, en zie hoeveel er nog te bloeien staat bij je MizzD.
Prachtig toch die druivenbladeren. Je doet me er aan denken, moet maandag ook nog mijn tulpenbollen laten planten.
groetjesssss, hier ontzettend koud, donker, en weer die regen, wat een weekend weer!

Gepost door: g | 21-11-15

Het blijft toch altijd werk om een tuin te onderhouden. Het doet wel veel als je het kan bijhouden natuurlijk.

Gepost door: Patrick | 21-11-15

@ Lies..
Nou, dat valt ook wel mee dus hehe.. we houden van een niet té nette tuin.. er moet van genoten kunnen worden en niet alleen maar in gewerkt. Ik denk dat ie nu ook wel puppy-proof is.. toch wat plek om te rennen, geen gifitge planten waar ie aan zou kunnen knabbelen en genoeg te snuffelen. En vriendlief maakte vandaag de kieren onder de schuttingen al dicht met (tuin-)planken.. dus geen gaas nodig. :-)

@ greta..
Nee, dat doen we dan ook niet hoor.. het is geen wílde tuin, maar we laten alles lekker begaan en geven alleen af en toe eens een winterbeurtje hè.. snoeien en vegen en bollen planten.
Een tuin is om met warme dagen lekker in te zitten genieten. :-) Vandaag dus niet, hoewel hier de hele late ochtend de zon al heeft geschenen. :-)

@ Patrick..
Maar dit is maar een kleine stadstuin.. en het gras hebben we er al héél snel uitgedaan hehe.. veel te veel gedoe met dat gemaai elke keer.. het is al erg genoeg dat we verplicht drie keer per jaar de heg aan de voortuin moeten scheren van de woningstichting. :-) (niet dat ze dat controleren.. denk dat ik het hoogstens twee keer doe maar hehe).

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 21-11-15

Ik vind het leuk om eens rond te kijken in jouw tuintje met veel afwisselende planten zo te zien aan de mooie foto's.
Fijn weekend.

Gepost door: Chrisje | 21-11-15

@ Chrisje..
Ja, veel verschillende struiken en planten, maar je bent sowieso snel uitgekeken hier hè.. 't is maar klein! hahahahaa!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 21-11-15

opgeruimd staat netjes Mizzd..

wat niet wil zeggen dat ik geen werk meer in de tuin heb...

prettig weekend

Gepost door: willy | 21-11-15

Voor een stadstuintje ziet je tuin er heel mooi uit. Ja, jij als flora vrouw bent natuurlijk degene die het snoeien of de opdracht voor het snoeien geeft. Of is vriendlief ook iemand die er veel verstand van heeft?
Ik doe nooit iets in onze tuin, mijn man doet de tuin maar doet altijd maar wat want echt verstand heeft hij er niet van.

Ja, de tijd zal het leren wat voor werk Jaxon in de tuin gaat doen.

Gepost door: Noortje | 21-11-15

Hoi Mizzke!
Je tuintje staat er weer heel netjes bij. Jullie hebben mooi werk geleverd! Zo'n klein, gezellig tuintje is ook helemaal mijn ding! Als je in de zomer maar buiten kan genieten! En Jaxon zal wel meegenieten denk ik, en werken.... ;-)))
Groetjes!

Gepost door: lena | 21-11-15

Gelukkig heb je de tuin opgeruimd voor het stormweer eraan komt. Hier heb ik begin de week bladeren bijeengeharkt van de treurwilg. Het waren er heel veel. Toen was het nog lekker weertje. Nu is het stormachtig( ze spreken van 100 km aan de kust) en hevige regenbuien. Het was ook vroeg donker. Het wordt een binnenzitten weekend. Mag ook wel eens voor mij ;-)

Gepost door: magda | 21-11-15

@ Noortje..
Nee, ik ben degene die de planten bij moet houden.. daar heeft vriendlief helemaal geen verstand van. Alleen als er grote dingen moeten gebeuren, als een boompje omzagen, een nieuwe schutting zetten of een struik eruit hakken, doe ik een beroep op hem. Ik heb er trouwens ook niet zóveel verstand van hoor.. ik doe ook maar wat haha.

@ lena..
Jullie? ík hoor! hahahahaaa!
Jaxon hoeft niet te werken in de tuin.. alleen maar mééwerken hehe!

@ magda..
Het was hier vorige week al enorm stormachtig hoor.. handig, want toen was al het losse blad ( en naald uit de conifeer) al uit de bomen. Hopelijk blijft het nu een tijdje er een beetje opgeruimd bijliggen.

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 21-11-15

Mooi tuintje heb je
Ook wij hebben druiven in de tuin

Gepost door: Merel | 21-11-15

vlijtig liesje geweest. Vraag me af of het bij jullie in Nederland ook zo'n heisa is i.v.m. vluchtelingenstroom en rest? fijn weekend alvast.

Gepost door: greetje | 21-11-15

@ greetje..
We hebben nog geen dreigingsniveau 4 zoals jullie in Brussel, maar voor de rest geldt de hele wereldproblematiek net zo goed bij ons als bij jullie hoor. ;-)
Groetjess!

Gepost door: mizzD herself | 21-11-15

gelukkig is onze vinyl ook geen graver, dus blijft onze tuin intact. zijn grote boodschap doen in de tuin doet hij zelden of nooit, hij wacht op de wandeling.

Gepost door: pieterbie | 22-11-15

@ pieterbie..
Dat eerste is fijn en dat laatste heet 'zindelijk zijn' hè..! :-P

Gepost door: mizzD herself | 22-11-15

heel netjes!

Gepost door: fotorantje | 22-11-15

MizzD, ziet er "spic en span" uit, je hebt er duidelijk veel werk ingestoken en daar ga je zeker de vruchten van plukken.

Gepost door: Mieke | 22-11-15

De commentaren zijn gesloten.