06-01-16

Wijzen of koningen?

driekoningen.jpg

Nooit veel van het geloof meegekregen in m'n jeugd, alleen dat 6 januari 'Driekoningen' is, dát weet ik dan weer wél. Komt omdat wij een opa (van vaders kant) op 6 januari jarig hadden.. en dan zei m'n moeder strijk en zet elk jaar 'ja, op Driekoningen' hehe! 3 wijzen.jpgWist eerst niet eens dat dat dezelfde figuren waren als die drie wijzen uit het Kerstverhaal.. maar dat is eigenlijk ook allemaal heel verwarrend. Er wérd waarschijnlijk in eerste instantie in het verhaal over 'wijzen' gesproken.. astrologen namelijk, die die felle ster aan de lucht zagen die hen bij de nieuwe koning van de Joden zou brengen en toen kwamen ze dus bij dat stalletje in Bethlehem uit. Maar omdat ze die geschenken meebrachten, goud, mirre en wierook, is er, vooral door dat goud waarschijnlijk, maar van gemaakt dat het koningen waren..? En ook omdat het drie geschenken waren, moesten het ook maar drie personen worden.. want dat was eerst helemaal niet zo expliciet gezegd.  En dan zouden Caspar, Melchior en Balthazar ook nog eens 20, 40 en 60 jaar geweest zijn las ik nu op Wikipedia.. daar had ik nou nog nooit van gehoord... maar da's dus niet zo gek.

hb 84.jpgHet kan me allemaal niet zo heel veel schelen.. die verjaardag, dáár ging het bij óns vroeger om. En ik heb nog stééds jarigen te vieren op 6 januari.hb 84a.jpg Niet meer die opa.. die is alweer heel wat jaartjes geleden overleden. Maar vriendliefs moeder, die verjaart vandaag dus ook en wel al voor de 84e keer! Het wordt zondag pas gevierd, maar vanaf hier uiteraard al mijn welgemeende felicitaties! *smak*smak*smak*! En hopelijk wordt het vandáág een lekkere rustige dag samen met schoonpapa hè.

hb56.jpgEn dan is één van m'n oude schoolvriendinnen precies 2 weken ouder dan ik en zij wordt dus vandaag 56 jaar. Een kaartje is hb 56a.jpgonderweg.. we vieren onze verjaardagen niet zo onder elkaar, maar ik ga haar sowieso binnenkort eens zien, aangezien zij en ook de tweede schoolvriendin een keertje naar Jaxon willen komen kijken. Dán zal ik haar zéker ook feliciteren, voor nu ook dan maar vanaf hier drie dikke zoenen *smak*smak*smak*! En natuurlijk ook hier de wens uitgesproken dat het een hele gezellige dag wordt vandaag voor de jarige.. echt háár dag!

Meer weet ik vandaag eigenlijk niet te schrijven.. en ik heb al m'n nog niet geplaatste foto's in die januari-opruiming gegooid hè hahaha dus niks te laten zien ook. De foto's bij dit postje heb ik in 2011 van details op de Sagrada Familia in Barcelona gemaakt, toen ik daar een paar dagen met LUCRETIA was. Zij maakte toen met mijn cameraatje een fotootje van mij vóór de ingang van die mooie kathedraal en heel toevallig staan de drie wijzen daar precies boven mijn hoofd op. Drie wijzen met één eigenwijze ervoor dus hehe..!

GROETJESSS!!!

vier wijzen.jpg

08:33 Gepost door mizzD | Commentaren (12)

Commentaren

Echt in zoiets geloven doe ik eigenlijk niet maar je weet nooit of het echt gebeurd is. Misschien is er wel iets van aan maar het is wel een leuke datum om jarig te zijn. Net op driekoningen.

Gepost door: Patrick | 06-01-16

Ik kreeg zoveel geloof mee in mijn jeugd dat ik het allemaal ergens in mijn achterhoofd heb opgeslagen in een gesloten kastje met de bijhorende horrorverhalen van het internaat. Niets dan oorlog o een geloof. Die foto van jouw drie wijzen is schitterend! Ben jij dan de anarchist

Gepost door: Joke | 06-01-16

Proficiat aan de jarigen ! In mijn jeugd werd er niet zoveel aandacht besteed aan het verhaal van de drie Koningen. Wel was er die dag een taart met een boon in en wie de boon had kreeg een kroontje (bijgeleverd met de taart) op het hoofd. De samenhang snapte ik niet goed. Maar als kind vonden we dat leuk. Mijn eigen kinderen die ook van dat hele verhaal niet veel afwisten( volgden moraal) deden gretig mee en gingen overal in de buurt zingen . Het was hier toen een kinderrijke buurt en iedereen deed mee en 's avonds kwamen ze thuis beladen met snoepgoed en zelfs met veel geld. De kleinkinderen hebben het ook nog gedaan maar dit gebruik is verwaterd en met al die dreigingen tegenwoordig doen veel mensen bij valavond zelfs hun deur niet meer open.
Of het kerstverhaal echt zo gebeurd is...het is ook zo lang geleden hé!
Daar heb ik bij mijn bezoek dit najaar geen foto van getrokken. Er was ook zoveel in één keer te zien.

Gepost door: magda | 06-01-16

Drie Koningen ... in de zuiderse landen nog een feestdag, hier staat er een speciale taart bij de bakker ... hier en daar zijn kinderen aan het zingen (vergezeld van een volwassene) ... veel blijft er van de traditie niet meer over.
Wij gingen vroeger deur aan deur zingen, met drie, want een vierde kon niet (lol) dat leverde soms wel een probleem op haha.
Wie ging met wie mee ...
Fijne avond nog en gefeliciteerd met de jarige in de familie.

Gepost door: Chrisje | 06-01-16

@ Patrick..
Ja zo hebben we nog meer jarigen op speciale data.. zoals Oudjaarsdag en Valentijnsdag, en m'n moeder was op 1 april jarig..! :-)

@ Joke..
Daarom ben ik ook niet van een geloof.. het brengt meer oorlog dan vrede.

@ magda..
Dat van die taart met een boon of een ring erin heb ik ook weleens over gelezen.. maar het verband ontging míj dus ook.

Die kerk was zowel van binnen als van buiten geweldig mooi hè.. en bij jóúw bezoek alweer flink wat verder af.

@ Chrisje..
Dat zingend langs de deuren komt bij diverse katholieke feesten terug hè.. als het maar wat oplevert, dan doen die kids dat wel hahahahaha!

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 06-01-16

Wijs logje, MizzD !
En eigenwijs betekent volgens Van Dale ook eigenaardig, grappig... !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 06-01-16

proficiat aan de jarigen!
de leeftijd van de drie koningen wist ik niet
je staat er fris en fruitig te pronken als wijze vrouw :-)

Gepost door: fotorantje | 06-01-16

Ondanks dat ik wel gelovig ben durf ik niet te zeggen hoe het precies gegaan is in die tijd.
Wel zet ik op deze datum de 3 wijzen bij mijn kerststal neer. Al de kerst spullen zijn al wel voor nieuwjaarsdag opgeruimd maar de kerststal blijft nog een paar dagen in de hal staan.

Gepost door: Noortje | 06-01-16

@ Lies..
Nou, dat klopt dan precies hè hahahaa!

@ fotorantje..
Het is dan ook al meer dan 4 jaar geleden haha!

@ Noortje..
Tot aan Driekoningen? dat je die stal laat staan? Mijn moeder liet de boom altijd tot 6 januari staan.. maar hier is ie afgelopen zondag al in de groencontainer verdwenen hoor.. hij viel enorm uit! :-)

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 06-01-16

aha, je ging ook al met Lu naar Barcelona, leuk!
Het waren gewoon 3 wijze koningen, lijkt mij.
Het bijbelse verhaal zit bij mij ook heel ver.

Gepost door: pieterbie | 07-01-16

Weetjes zijn altijd welkom en dan nog wijze weetjes. Mooie foto trouwens in Barcelona. Dikke proficiat aan de jarigen.

Gepost door: Mieke | 07-01-16

Je keek heeeeel wijs daar in Barcelona :-)))).
Moet ik dringend nog eens heen...maar het zal wij dromen blijven denk ik:-)

Gepost door: lucretia | 09-01-16

De commentaren zijn gesloten.