21-04-16

Gezegend! ;-)

33.gifIk schreef er gisteren al wat over.. over de jaarlijkse motorzegening in het Limburgse Grubbenvorst afgelopen zondag. Vriendlief is er al diverse keren met zijn neef, die op latere leeftijd ook is gaan motorrijden, naar toegereden. Het gaat ze totáál niet om die zegening.. ik denk zelfs dat ze nog nooit in die lange rij zijn gaan staan om 26.gifdaadwerkelijk een paar druppels wijwater over hun blinkende machine te laten gooien. Maar ze maken er altijd een mooie rit van, over allerlei kleine tussendoorweggetjes.. gewoon een mooi dagje motortoeren, gezellig met bikeloving vrienden onder elkaar hè! En die happening in dat kleine plaatsje, waar op die ene zondag in het jaar dan werkelijk duizenden motorfietsen, in allerlei soorten en maten, te zien zijn.. da's natuurlijk een prachtige bonus!mz 3.jpg

Nu is vriendlief niet echt van het fotomaken hè.. en z'n neef ook niet hehe. Maar gelukkig had een meerijdende kennis nog wat fotootjes gemaakt.. op twee ervan zitten vriendlief en z'n neef gebroederlijk naast elkaar in het zonnetje van een kopje koffie te genieten, midden in de hectiek van het hele gebeuren..mz 1.jpgmz 2.jpg

En dat het er druk is, dat is op deze foto's wel te zien hè..mz 5.jpg

Daar recht vooruit in dat straatje, daar stond aan het einde dus die pastoor met die wijwaterkwast te zwaaien.. niet te zien hoor..mz 4.jpg

Enfin.. ze hadden mooi weer gehad en weer genoten.. en daar gaat het toch om hè! Je bent sowieso gezegend als je kunt genieten in het leven!mz 6.jpg

hh1.jpgMijn grote zus en haar man doen dat ook en dat alweer 5 jaar als getrouwd stel! Ja ja, vandaag is hun huwelijksverjaardag.. een eerste lustrum. Heb het even opgezocht en 5 jaar dat blijkt een houten huwelijk te zijn. Hopelijk vieren ze het samen niet té hard zodat ze morgen een houten kóp hebben hè hahahaha! hh2.jpgMaar natuurlijk mijn allerhartelijkste gelukwensen aan hen beiden *smak*smak*smak*.. en de hoop uitsprekend dat er nog véle gelukkige jaartjes bij zullen gaan komen!bz1.jpg

Die twee trouwden die 21e april 5 jaar geleden in het mooie plaatsje Schiedam. Dat kende ik al van de diverse wandeltochten die ik er deed en het is er echt prachtig. Heel bekend zijn de enorm hoge molens in de stad, de hoogste windmolens ter wereld. Ze zijn zo hoog omdat ze boven de grote pakhuizen in de stad uit moesten steken. Schiedam is dé jeneverstad van Holland.. de 18e eeuw was wat dat betreft Schiedams Gouden Eeuw..  de stilgelegde drankimport vanuit Frankrijk maakte de opkomst van de Schiedamse jenever mogelijk.. vanuit tientallen branderijen en distilleerderijen werd de jenever over de hele wereld geëxporteerd!bz5.jpgbz2.jpgbz3.jpg

Ik drink zelf geen jenever hehe.. maar ik kijk wél gráág rond in een mooie oude stad! Het vrijgezellenuitstapje voor grote zus toendertijd was ook een wandeling door Schiedam, waarbij ik natuurlijk ook flink wat fotootjes nam. bz4.jpg

Helaas is de georganiseerde wandeltocht, de Branderstocht, die tegelijk met de jaarlijks gehouden Brandersfeesten gehouden werd, het jaar erna afgeschaft. Er wordt er nog wel eentje gehouden, maar die gaat niet meer over het feestterrein en dus is het niet meer zo leuk hè. Ik kom dus eigenlijk nooit meer in Schiedam, wat wel jammer is.. gelukkig hebben we de foto's nog..! hehe!

GROETJESSS!!!

bz9.jpg

 

 

08:15 Gepost door mizzD | Commentaren (15)

Commentaren

haha dat is grappig : die wijwaterkwast van de pastoor, zoiets gebruikt men hier om het toilet te kuisen.

Gepost door: Moeder Overste | 21-04-16

@ Moeder Overste..
Hier óók..! :-))) ik heb niet zoveel verstand van kerkelijke zaken, maar zo'n wijwaterkwast lijkt me voor meerdere doeleinden te gebruiken hehe..! :-)

Gepost door: mizzD herself | 21-04-16

Herinneringen... Onze Schiedamse periode was 5 jaar, aan het Emmaplein. Ik vond het er ook leuk. Het water, de grote molens, de wekelijkse markt... En ja, gelukkig hebben we de foto's nog.

Gepost door: omamoetje | 21-04-16

Zo zie je nog eens iets van je eigen land! Bovendien is het altijd nuttig en vooral gezellig om met motormannen onder elkaar te zijn. Je hoort de laatste motornieuwtjes, je poetst je technische kennis grondig op, je leert andere motorrijders kennen.


Aan het begin van het jachtseizoen – rond de feestdag van Sint-Hubertus op 3 november - wordt Sint-Hubertus op vele plaatsen gevierd en vereerd. Dit Hubertusfeest gaat gepaard met tradities zoals het zegenen van paarden, jachthonden en andere huisdieren, zelf hamsters zie je er. Dit gebeurt met wijwater en met de reliek van Sint-Hubertus. Een andere traditie is de zegening van brood. Het Hubertusbrood wordt gezegend tijdens de Hubertusmis en het moet mens en dier die het eten, vrijwaren tegen of helpen bij de genezing van ziekten zoals hondsdolheid
Gelijk hoe men er over denkt, ik vind het is een mooi stukje
folklore die ik hoop nooit verdwijnt;

Gepost door: greta | 21-04-16

@ oma moetje..
Het ís ook een geweldig mooi stadje.. maar de middenstand heeft het er zwaar nu.. heb gelezen dat die gezellige winkelstraat voor driekwart leeg staat..!

@ greta..
Een mooie dag uit met gelijkgezinden.. daar gaat het om hè. Maar inderdaad wat je zegt, ook dít soort dingen hoort bij de folklore van een land en het is mooi als het kan blijven bestaan.

Groetjess!

Gepost door: mizzD herself | 21-04-16

Op zo'n motortreffen is wel altijd iets te zien

Gepost door: Joke | 21-04-16

Indrukwekkend al die motoren en dan heb je alleen nog maar het beeld maar als je daar bent is er ook het geluid en de geur. Echt wel speciaal. Ik heb het is gezien in het zwarte woud, daar rijden meer motoren dan auto's rond.
Wat jenever betreft heb ik ook is 1 keer bijna een hele fles uitgedronken, toen ik tandpijn had. het hielp, ik voelde er niks meer van.

Gepost door: Patrick | 21-04-16

Zojuist nog langs Grubbenvorst gekomen we zijn namelijk een lang weekend in Valkenburg.
Ik geloof dat ik nog nooit in Schiedam geweest ben maar ik heb er al vaak iets van gezien op je blog.
Trouwens die motorzegening vind ik wel iets hebben.
Ook de felicitaties voor je zus en zwager.

Gepost door: Noortje | 21-04-16

Hoi Mizzke!
Ik denk dat er vooral sfeer is op zo'n meeting met motorrijders! En die pastoor met zijn wijwaterkwast nemen ze er dan maar bij hé! Zo is er in ieder geval iets leuks te zien!

Proficiat voor je zus en zwager met hun "houten" huwelijk!
Groetjes!

Gepost door: lena | 21-04-16

@ Patrick..
Hahaa.. dat zal wel, dat je niks meer voelde..! :-)))

@ Noortje..
Ben nog nooit in Grubbenvorst geweest.. het zal op andere dagen dan tijdens die motorzegening wel een ingeslapen gat zijn denk ik haha.

@ lena..
Nou.. er zijn er veel die wél in die rij gaan staan hoor.. maar die sfeer zal inderdaad toch wel het belangrijkste zijn.

Groetjess!

Gepost door: mizzD herself | 21-04-16

aan Schiedam heb ik mooie herinneringen..Mizzd

die molen is wel bijzonder hoog, zul je hier niet vinden..

gezegend of niet, die motorrijders amuseren zich wel

groeten

Gepost door: willy | 21-04-16

Heerlijk, MizzD, al die gelijkgezinde-blinkende-machinerijders. De tijd gaat snel..., 5 jaar later... Mooie herinneringen.
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 21-04-16

ze hebben jou daar nodig op dat motortreffen als verslaggeefster en fotograaf
gefeliciteerd aan het jubileumkoppel

Gepost door: fotorantje | 21-04-16

Ook hier bestaan zo'n tradities zoals zegening van de dieren of zegening voor de vissers, of fietsclubs bij de start van een nieuw fietsseizoen ( amateurs)... Het heeft wel iets en zoals Greta schreef ,het is folklore en brengt de mensen samen. Beter zoiets dan al die tragedies waar we tegenwoordig mee geconfronteerd worden.

Gepost door: magda | 22-04-16

lijkt mij inderdaad een mooie uitstap die motorzegening, zeker als het mooi weer is.

Gepost door: pieterbie | 25-04-16

De commentaren zijn gesloten.