08-06-16

Nieuw oud..

buurt 0.jpg'k Was zaterdag naar Dordt In Stoom gegaan, omdat het zondag slechter weer zou zijn.. maar dat viel eigenlijk nog wel mee.. die zondagochtend zéker. Toen vriendlief en ik 's middags Jaxon uit gingen laten, was het weer wat betrokken geraakt, maar we gingen ook niet zo'n heel groot rondje. Ik wilde eens gaan kijken naar de nieuw te bouwen fontein.
Aangezien onze wijk dit jaar 100 jaar bestaat wilde men een drietal drinkfonteinen die ooit in de wijk aanwezig, maar uit het straatbeeld verdwenen waren ondertussen, in oude glorie herstellen. buurt 00b.jpgVan eentje, die bij de school, waar járen de bibliotheek in zat, gestaan had, was inmiddels duidelijk geworden dat het beeld (een vrouwenfiguur die naar de hemel opkijkt) dat die fontein gesierd had compleet van de aardbodem verdwenen is. Dat beeld, De Waarheid geheten, daar is men nu dan ook naar op zoek.. geen mens die weet waar het gebleven is. Een tweede fontein stond aan de Brink.. daar heb ik ooit weleens over gepost (*KLIK) en er een oude foto van hier op m'n blog geplaatst.. om de situatie te vergelijken met die van nu. buurt h.jpg

En naar dié fontein zouden we die zondag de 29e eens gaan kijken. Had er al wat werkzaamheden voor gezien hoor, als ik naar de kapper ging die er vlakbij zit. Maar de bouw zou al moeten vorderen aangezien hij de 8e juni ( ja ja vandaag dus!) feestelijk onthuld zou worden.
(*een oplettende lezer zou nu wellicht denken: 'hé.. maar het ging toch over drié fonteinen?' jawel.. er wordt overal in eerste instantie over drie fonteinen geschreven, maar zelfs ík weet niet waar die derde fontein dan geweest zou moeten zijn, want daar wordt niet in detail over gerept!)
't Was die middag dus bewolkt, maar niet koud.. en nadat ik een foto van een rododendronbloem in onze voortuin gemaakt had..buurt 00.jpg

.. wandelden we dan ook relaxt door ons buurtje, waarbij we algauw bij de oude singel aan kwamen..buurt 01a.jpg

De boom daar miste een tak..buurt 01b.jpg

buurt 01c.jpg.. een flinke tak ook nog hoor, een halve boom zowat.. maar het verbaasde me niet.. heb al diverse jaren in de herfst foto's gemaakt van de enorme tonderzwammen die zich op die tak gevormd hadden.. die boom kán dus bijna niet zo heel erg gezond zijn, anders staan er geen paddenstoelen op hè. En een flinke windstoot was dan ook voldoende geweest om die reuzetak te laten afbreken als een lucifershoutje!

We bleven langs de singel doorwandelen..buurt 02.jpgbuurt 03.jpg

.. voorbij het witte bruggetje waar ik nog een fotootje vanaf nam ook..buurt 04.jpgbuurt 05.jpg

Jaxon loopt hier bij de kromme wilg.. die stam is zó krom dat het me nog steeds verbaast dat ie nog niet omgevallen is..buurt 06.jpg

Verderop heel veel gele plomp-bloemen  en hun bladeren op het wateroppervlak..buurt 07.jpgbuurt 09a.jpgbuurt 09b.jpg

Een aantal meeuwen hadden zich bij het volgende bruggetje verzameld..buurt 10.jpg

.. kijk toch eens.. nog niet zolang geleden vervangen, die muurtjes en nu alweer gescheurd pfff!

Wij gingen nu linksaf.. da's langs weer een andere oude singel. Hieraan staat het Vredesmonument..buurt 11a.jpg

.. grappig.. er hadden zich varentjes tussen de cementen voegen geworteld..buurt 11b.jpg

Hier staat ook het monument dat is opgericht toen de wijk 50 jaar bestond..buurt 12.jpg

.. en de fontein stond hier dus ook.. maar er wachtte ons een kleine teleurstelling..buurt 13.jpgbuurt 14a.jpg

.. hij was ingepakt in blauw plastic! Tjaa.. dat zal z'n redenen hebben.. ik ben dan nog maar even de woensdag ná die zondag erheen gelopen om te zien of het op een doordeweekse dag wél te zien was.. en jawel.. er werd nog druk bij gewerkt, maar kon van het voorlopige resultaat toch al een fotootje schieten..buurt 15a.jpgbuurt 15.jpg

Er zal nog een herdenkingsplaatje opkomen, maar je kon nu toch al goed zien dat de oude fontein heel goed nagemaakt is. Ik vind het een leuk idee om op deze manier het 100-jarig bestaan te herdenken hoor.. een praktisch monument.. zal op warme dagen wellicht Jaxon er nog weleens uit laten drinken ook?buurt 16.jpg

Die zondag wandelden vriendlief en ik nog verder langs die singel, die aan de overkant van de fontein (aan de andere kant van de straat die daar langs loopt) door gaat.. buurt 17a.jpg

buurt 17.jpg.. in het water zie je de groen-witte lichtjessnoeren die de diverse singels in de wijk óók i.v.m. het 100-jarig bestaan gekregen hebben.. moet nog eens een keer op een mooie zomeravond die lichtjes gaan fotograferen als ze branden hè!
We liepen de singel helemaal af tot aan het plantsoentje waar het beeld van Jos Brink staat..buurt 18.jpg

Maar omdat de lucht inmiddels nog weer wat dichter aan het trekken was..buurt 19.jpg

.. gingen we daarna toch algauw weer op huis aan hoor.. 't was mooi geweest!

De wandeltocht door de wijk die men ivm het jubileum zou organiseren, daarvoor schijn je buurt 21.jpgeen app te moeten downloaden.. maar ik heb geen telefoon waar je apps op kunt installeren en ik heb daar ook totaal geen verstand van, dus dat vind ik wel een beetje jammer. Maar op 27 augustus schijnt er een oldtimerdag in de wijk te zijn (zag ik op een raambiljet staan) en dát vind ik dus ook echt wel héél erg leuk. En die datum kan ik goed onthouden.. het was de geboortedag van Axel hè! Dus die dag ga ik zéker vrijhouden dan!

Die onthulling van de fontein is pas vanmiddag om 16.00u.. dan ben ik nog in Dordt bij m'n vader op visite hoor, dus die gaat aan mijn neus voorbij.

GROETJESSS!!!

buurt 20.jpg

08:20 Gepost door mizzD | Commentaren (15)

Commentaren

'Plomp-bloemen', onbekend, MizzD.
Blijkbaar wordt niet alleen mijn stekje op 'drijfzand' gebouwd... Zonde dat het bruggetje 'scheurt'. Vredesbloemetjes...
Aan zo'n snelheid bouwen ? Stuur die mannen eens naar Brugge !
Ook 's avonds zal 't mooi zijn...
Apps..., 't evolueert zo snel... 'k Kom ook op mijn sokken achter...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 08-06-16

@ Lies..
Die bloemen heten dus 'gele plomp'.. en de bladeren zijn bekend van de Friese vlag waarop 'plompeblèdde' staan hehe.

't Is maar een fonteintje hè.. geen nieuw huizenblok.. dáár zijn ze hier ook niet supersnel mee hoor.

Ik denk dat er toch heel veel oudere mensen in de wijk wonen (ouder dan ik, ik ben gewoon dwars en wil niks opgedrongen krijgen hehe) die wél graag die wandeling zouden doen, maar ook geen smartphone hebben.. vind het een gemiste kans.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 08-06-16

Ha die Mizz, ja de wereld evolueert. In die dingen ben ik nog altijd rap mee maar er zijn toch nog wel mensen zonder computer of zonder smartphone en daar houdt men bij veel instanties geen rekening meer mee...Jammer. Gele plomp, een prachtige waterlelie, de roze staan ook mooi te bloeien. Wat is dat toch leuk bij jullie met dat water in de buurt. Je mist de champagne op de opening van de fontein of zal het enkel vogelwijn zijn? Morgen krijgen we toch wel een fotootje van die fontein, ben ik van overtuigd en pa die gaat toch voor. Fijne dag nog!

Gepost door: Joke | 08-06-16

@ Joke..
Champagne.. in Nederland?? weet niet wat vogelwijn is, maar ik denk dat het gewoon níks zal zijn hoor hahahahaa.
Ik reed vanmorgen langs de fontein op weg naar de huisarts ( ah ja, voet flink verstuikt gisteren, maar was bang dat het een breukje zou zijn.. gelukkig niet!) en zag dat ie er al in volle glorie stónd.. herdenkingsplaatje op de achterkant (!!??). Dus wat er nu zo feestelijk onthuld moet gaan worden snap ik niet hoor.
Pa gaat zéker voor.. die fontein staat er (hopelijk) nu wel weer even.. m'n pa is al ruim 85.. wie weet hoe lang híj er nog zal zijn hè? :-)
Groetjess!

Gepost door: mizzD herself | 08-06-16

@ Joke bis..
Even m'n Vlaams woordenboekje erop nageslagen en het is dus kraantjeswater? :-) zou best kunnen dat het dat wordt.. ze hebben de kraan daar nu bij de hand hè..! hahahaha!

Gepost door: mizzD herself | 08-06-16

jammer dat "De Waarheid" zoek is :-) Mizzd

"gele plomp".. wordt bij ons meestal "gele waterlelie" genoemd...

en je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een app voor,..
maar zelf gebruik ik die bijna nooit...

prettige dag

Gepost door: Willy | 08-06-16

@ Willy..
't Behoort wel tot de waterleliefamilie maar het heet toch echt gele plomp hehe.
Groetjess!

Gepost door: mizzD herself | 08-06-16

Gele plomp kennen wij hier enkel onder deze naam, en dat stond hier in onze vijver, maar die vermenigvuldigde zich zo vlug, dat het je hele vijver op korte tijd gaat innemen. En die geur......Ja, bah!''
Ben even op Google gaan zien naar het beeld van Jos Brink, wel MizzD het is een mooi en heel herkenbaar borstbeeld van deze veelzijdige man geworden.

Gepost door: greta | 08-06-16

Hier komen regelmatig ook weer dingen terug die er vroeger geweest zijn. Zelf vind ik dat altijd wel leuk.

Het schijnt al bijna zo te wezen dat je niet meer zonder smartphone kunt. Zelf gebruik ik af en toe weleens app's. Trouwens het wordt ook vreemd gevonden als je niet op Facebook zit. Mensen kijken mij aan alsof ik van een andere planeet kom als ik zeg dat ik geen Facebook heb.

Gepost door: Noortje | 08-06-16

Kon men voor die honderd jaar wandeling dan niet even bepijlen? dan doen er misschien nog meer mensen mee. Niet iedereen heeft een zo een smartfone, ik heb ook maar een gewone en daar gaan ook geen apps op.

Gepost door: Patrick | 08-06-16

Fijn om weer eens bij je langs te komen Mizzy. Jaxon is al een grote vent geworden ondertussen, die is gegroeid als kool. Zie hier weer mooie foto's van bloemen en planten, altijd fijn om jouw wandelverslagjes te lezen.

Gepost door: Mieke | 08-06-16

@ greta..
Oh maar dat beeld van Jos Brink heb ik hier al vaker een foto van op de blog gehad hoor.. denk dat jij dat ook wel al gezien had. Had er nog bijgeschreven dat het toendertijd onthuld is door een vriend van 'm, de bekende komiek André van Duin.

@ Noortje..
Oh ja.. ik heb dat in de familie al hoor.. dat je soms geen foto's van gezamenlijke wandeltochten te zien krijgt omdat ie op FB staan.. en nee, die kan ik dan niet zien hè..! Maar ik vertik het, dat FB kan me echt gestolen worden hoor.

@ Patrick..
Wie weet gaan ze dat ook nog wel doen, maar voorlopig vind ik alleen die app-route.

@ Mieke..
Enen grote vent ja, maar nog net zo ondeugend als toen we hem haalden hoor! :-)

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 08-06-16

de inhuldiging dus gemist maar we gaan die afgewerkte drinkfontein vast wel nog zien, t zag er al goed uit
heel mooi die gele plompbloemen
en apps, nee daar ken ik nog niks van, heb nog een heel oud gsmke en zolang die niet kapot is...

Gepost door: fotorantje | 08-06-16

@ fotorantje..
Ben er nog niet langs geweest hoor.. maar 't is in de buurt hè, dus ja, wie weet! :-)
Ik heb, nadat de vorige het opgaf, weer opnieuw een oud gsmmetje.. die van m'n schoonmoeder, die had er eentje over toen ze een smartphone kocht..! hahahahahahaa! ( da's dus ook nieuw oud! :-) )

Gepost door: mizzD herself | 08-06-16

Wat een bijzonder leuk idee om die drinkfonteinen terug te maken. Een aantal jaren terug gebeurden hier in Oostende hetzelfde met enkele monumentale zitbanken in steen.

OT: je hebt mij liggen met je opmerking over mijn post in de winkel galerij. Een doorgewinterde fotograaf moet idd alles over hebben voor de foto.

Gepost door: pieterbie | 09-06-16

De commentaren zijn gesloten.