12-12-16

Tien minuten werk..

bles 00a.jpgEen hele tijd geleden postte ik al eens over een kledingzaak in het kleine dorpje Brandwijk, waar vooral vriendlief altijd erg goed kon slagen voor spijkerbroeken.. oftewel jeans. Hij is twee meter lang en heeft dus een flinke lengtemaat nodig. In spijkerbroekenland is dat een 38.. ter vergelijking: ik ben maar 1m.67 lang en heb een 32.. en die hangt dan nog vrij lang, want dat vind ik leuker dan net aan of 'hoog water in het dorp' hehe. Bij de meeste winkels hier in de buurt gaan die broeken echter maar tot lengtemaat 36.. en da's echt wel te kort voor vriendlief. En toen kregen we die tip over die zaak in Brandwijk en jawel.. bles 00b.jpgdaar hebben ze altijd wel merken die ook een 38 voeren.. dus meestal koopt vriendlief daar dan van elk eentje van.. kan ie weer een tijdje vooruit hehe. Want het is niet aan de andere kant van het land, maar toch ook weer niet naast de deur.

Brandwijk ligt in de Alblasserwaard en is na 1986 (tot dat jaar was het een zelfstandige gemeente) opgegaan in de gemeente Graafstroom, dat op zijn beurt in 2013 weer is opgegaan, bles 00c.jpgsamen met Liesveld en Nieuw-Lekkerland, in de gemeente Molenwaard. Natuurlijk heeft het deze naam te danken aan de vele molens, die het gebied dat de gemeente bestrijkt, rijk is.. waaronder die 19 beroemde in het dorpje Kinderdijk.
De noordgrens wordt gevormd door de rivier de Lek.. op het grondgebied van de gemeente ontspringt het riviertje de Alblas, annex de Graafstroom, die pas bij het dorp Oud-Alblas het gebied verlaat. Bij Oud-Alblas ging mijn vader, vroeger een fervent hengelaar, geregeld vissen.. en soms ging m'n moeder en een aantal kinderen dan ook mee. Zo ook die ene dag dat er iemand, daar waar wij aan de oever van de Graafstroom zaten te 'recreëren, langsfietste, blijkbaar de dorpsgek, want zij had ruzie met iemand die zíj wel zag, maar wij niet. bles 01.jpgM'n oudste broer keek eens om.. en kreeg een 'Schele Arie van Dien!' naar z'n hoofd geslingerd.. blijkbaar omdat ie een bril droeg. Toen keek m'n pa eens om.. wat 'm een 'ja, kijk jij ook maar voor je met je blauwe ogen!' opleverde.. en m'n pa hééft niet eens blauwe ogen..! hahahaha! Dat 'schele Arie van Dien' is daarna nog een gevleugeld gezegde geworden in de familie D! hahahaha!

Maar goed.. we reden de zaterdag vóór die mooie Winterserietocht dus weer eens door de Alblasserwaard op weg naar Brandwijk.. want vriendliefs spijkerbroeken werden slecht. Maar alvorens naar die kledingzaak door te rijden, deden we nog even wat boodschapjes bij een supermarkt in Molenaarsgraaf, waar je op weg naar Brandwijk doorheen komt.. sterker nog, het ene dorp ligt aan de ene kant van het water van de Graafstroom en het andere aan het andere hehe. En toen ik zag dat dat water zo mooi weerspiegelend was, stuurde ik vriendlief om die boodschapjes en ging ik even wat fotootjes schieten hoor..bles 02.jpgbles 02a.jpgbles 03.jpgbles 03a.jpgbles 04.jpg

Niet alleen het water was mooi, ik maakte een klein rondje om de kerk.. mooie panden aan de andere kant van de straat ook..bles 05.jpgbles 06a.jpgbles 06b.jpg

.. zo'n prachtige deur kan ik nooit zomaar voorbij hè hehe! En toen letterlijk rond de kerk..bles 07.jpgbles 08.jpg

.. met daarachter een huis met de mooie naam 'Weltevreden'.. hmm.. Huisje Weltevreden.. waar doet me dat aan denken? ah ja, dat blogje van de zus van Lena.. jammer dat het gestopt is hoor!
Áchter het huis begonnen de weilanden al.. met héél in de verte een molen..bles 09.jpg

Ik wandelde terug naar de hoofdstraat langs het water..bles 10.jpg

Daar zag ik de 'Boerenklaas'.. ooit (1890) een pleisterplaats voor postkoetsen en nu een mooi oud café..bles 11.jpgbles 12.jpg

Maar dat water bleef trekken hoor, dus toen ik voorbij de kerk weer was..bles 13.jpg

.. liep ik daarlangs weer terug naar de parkeerplaats van de supermarkt..bles 14a.jpgbles 14b.jpg

Ik vond het alleen wél jammer dat er hier, in Molenaarsgraaf nota bene, geen molen te zien geweest was.. maar toen zag ik iets boven de daken van de huizen achter de parkeerplaats steken.. een wiek! ooh.. maar dán liep ik nog heel eventjes door hoor.. vriendlief moest nog maar heel eventjes wachten hehe..bles 14c.jpg

En jawel.. toen ik bij een bruggetje in de weg aankwam, zag ik naar rechts de betreffende molen..bles 15a.jpgbles 15b.jpg

Hehe.. toch niet gemist! En dan zag ik op een huis daar aan de overkant van het water ook nog een originele windvaan..bles 16a.jpgbles 16b.jpg

.. een uil!

't Was een genot om daar die paar minuten rond te kunnen lopen met m'n cameraatje, maar nu moesten we echt naar die kledingzaak rijden anders werd het wel erg laat.bles 17.jpg

En gelukkig kon vriendlief ook deze keer weer slagen.. een donkere en een lichtblauwe spijkerbroek en nog een zwarte.. goed voor de feestdagen! Toen we terugreden zagen we in de verte ook nog Bleskensgraaf liggen.. achter een mooi boogbruggetje..bles 18.jpg

In dit dorpje echter was ik weleens vaker met m'n cameraatje geweest, dus er helemaal heen rijden deden we nu niet hoor.. het werd echt al laat. Maar ik liet vriendlief wél even stoppen voor een laatste fotootje van die molen die daar zo mooi in het licht van de late-middag-zon stond..bles 19.jpg

Vanaf morgen volgt m'n verslag van de wandeling die zussie ardnas en ik afgelopen zaterdag maakten.. ook in de Alblasserwaard toevallig. En we zagen die 19 beroemde molens in de verte staan.. die van Kinderwijk ja. Helaas kwamen we er niet echt dichtbij, en omdat het grijs mistig weer was, kregen we dus niet écht goed zicht erop. Maar we zagen nog genoeg ander moois ook.. ik ga het dus allemaal nog laten zien de komende dagen.

GROETJESSS!!!

bles 20.jpg

 

08:09 Gepost door mizzD | Commentaren (17)

Commentaren

En ik die dacht dat dorpsgekken altijd gelukkige mensen waren:-) Tegenwoordig worden spijkerbroeken niet zo gauw meer slecht want vaak zie ik er die er mee rondlopen en vol gaten zitten. Goed dat er zo een speciale winkel is want broeken korter laten maken gaat altijd beter dan langer denk ik toch?

Gepost door: Patrick | 12-12-16

Goede morgen Mizz. Wij fietsten vroeger vaak door een gehucht waar ook een 'dorpsgek' woonde. Als die je zag fietsen rende hij altijd een stukje mee en riep dan constant "kuule kuule kuule' ik was er altijd een beetje bang van, al deed de man geen vlieg kwaad.

Mooie foto's zo die huizen langs het water. Ik ben dol op de zee , maar ik zou niet graag langs zo'n vaart wonen , zeker niet met kinderen. Ik zou steeds bang zijn dat ik in het water terecht zou komen met mijn auto, of dat een van de kinderen de vaart in zou fietsen en verdrinken. Maar de foto's met die strakke weerspiegeling zijn mooi.

Gepost door: Haba | 12-12-16

En terecht, want er is weinig Hollandser dan een vaart of riviertje met daarlangs een lange rij knotwilgen.
Mooie voordeur en een heel originele windvaan, weer ééntje voor het archief MizzD.

Gepost door: greta | 12-12-16

@ Patrick..
Ik vind het al heel wat dat vriendlief in jeans op z'n werk mag verschijnen.. we zullen 'm dan maar niet met een broek met van die kapotte knieën en andere scheuren sturen hè hahaha!

Broeken langer maken.. dat kan volgens mij niet echt met jeans hoor.. korter kan ik trouwens ook niet, ben slecht in dat verstelwerk hehe.

@ Haba..
Hahahaa ja kan me voorstellen dat je bang was voor die man.. zou ik zeker weten ook geweest zijn, hoe onschuldig ook.

Ik hoef zeker niet in zo'n klein dorpje te wonen, hoe mooi ik dat water ook vond.. de doorgaande weg was zo smal dat de auto's zich langs elkaar moesten persen om te kunnen passeren.. niks voor mij!

@ greta..
Ja, het is daar allemaal echt wel typisch ouderwets Hollands landschap hè. :-)

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 12-12-16

Wat een prachtig plaatsje is het daar. Heel mooie foto's MizzD.
Jij blij met deze foto's, Vriendlief blij met de spijkerbroeken. Ik was ook altijd graag twee meter lang geweest, maar ik moet het stellen met een 34.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 12-12-16

prachtige spiegelingen Mizzd..

zeker van die molen aan de waterkant

groeten

Gepost door: Willy | 12-12-16

@ Fluwijn..
Wees maar blij hoor dat je niet zo lang bent.. 't is altijd zoeken naar de goede maat broeken dan.. je trekt niet zomaar ergens iets passends uit een rek! Nog een gelukje dat buitensportkleding vaak van Amerikaanse makelij is.. die houden wel rekening met lange (grote) mensen.. dus passende wandel- en klimbroeken kunnen we voor vriendlief nog wel vinden!

@ Willy..
Ik was er op een hele mooie dag.. het zat mee hè.

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 12-12-16

Iedreen heeft wel eens een probleem met die broeksmaten. Ofwel ben je te kort of te lang maar ook te dun of te dik voor de maat.
hahaha ja zo"n dorpsgek vind je wel nu en dan ergens. Wie heeft er geen in zijn wijk gehad! Het is bangelijk maar echt gevaarlijk zijn ze niet. Ik hou ook zo van molens. Bij jullie komen ze nog heel veel voor toch?
Ik zie ook heel graag deze die je in Portugal ziet met andere wieken als bij ons. Don Quichotteachtig ;-)

Gepost door: emmy | 12-12-16

@ Emmy..
Er liep in de straat bij onze lagere school altijd een vrouw rond, met een grote transistorradio aan haar oor.. welke muziek daar ook op speelde, zij zong altijd (heel hard) Manuela.. van Jacques Herb hehe. We waren niet bang van haar, maar joelden haar ook niet uit.. vroeger liet je die mensen gewoon met rust hè.

Ja, die Zuid-Europese molens vind ik ook wel wat hebben.. zo mooi rustiek. Bij ons staan er nog veel ja, maar ze zijn niet allemaal meer werkzaam volgens mij hoor!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 12-12-16

Hoe mooi, MizzD, die spiegelende foto's !
En jeans, want dat was de bedoeling...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 12-12-16

@ Lies..
Die spiegelfoto's waren ook een beetje de bedoeling.. anders had ik helemaal niet mee hoeven gaan hè.. vriendlief gaat ook geregeld alleen om die broeken hoor, het is dichter bij z'n werk dan bij huis! Maar ik wist dus dat er daar mooie plaatjes te schieten waren.. daarom nam ik m'n cameraatje ook mee hehe.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 12-12-16

Prachtig die foto's met die weerspiegeling in het water. Jouw ogen en camera zien ook altijd alles. Ik zou het waarschijnlijk weer niet gezien hebben.

Gepost door: Noortje | 12-12-16

Lekkerland, dat moet een heerlijk dorpje zijn :-)
heel mooie foto's, en de molens, daar heb ik iets mee al ben ik niet van nederland

Gepost door: fotorantje | 12-12-16

Amaai wat een mooi logje met al die spiegelbeelden! Geen rimpeltje te zien in het water! Je had wel geluk die dag dat er helemaal geen wind was wellicht.

Gepost door: magda | 12-12-16

Mooie huisjes hebben ze daar!
En een café met een grappig naam.
Hopelijk hebben ze daar lekkere biertjes.

Gepost door: pieterbie | 13-12-16

Goedemorgen wat een mooie foto,s van een omgeving die voor mij heel bekend is. Ik kom ook vaak in die winkel maar ook in het dorp zelf. Heb daar ook veel in mijn tienerjaren vertoefd bij een vriendin die daar toen nog woonde. Heerlijk rustig dorp en ook met mooie gezichten. Je hebt er een goed verslag van geschreven.
Puik werk zoals men hier zegt. LG Tine

Gepost door: Tine de Jong | 13-12-16

@ Noortje..
Tuuurlijk wel! :-)

@ fotorantje..
Molens hebben dan ook iets speciaals hè.. dat vernuft dat mensen ooit moeten hebben gehad om die dingen te bedenken en werkend te maken..!

@ pieterbie..
Het si wél NL hè.. dus veel verschillende bieren zullen er wel niet op tap zijn..! Ooit eens in een kroeg op het platteland van de Hoeksewaard om een lekker Belgisch biertje gevraagd en toen werd er een Jupiler geserveerd..! :-)))))

@ Tine..
Had er al zo'n idee van dat het een bekende omgeving voor jou zou zijn.. heb de info op Wikipedia gevonden, want weet er zelf niet zoveel vanaf, maar die dorpjes daar vind ik zó mooi gelegen aan dat water.. postte al eens eerder over Bleskensgraaf en kreeg toen een leuke reactie van de molenaar daar! :-)
Er zaten bij mij op de middelbare school vroeger ook mensen uit die omgeving.. van één meisje weet ik nog dat ze uit Molenaarsgraaf kwam.

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 13-12-16

De commentaren zijn gesloten.