28-01-17

Kaalslag!

akap 00.jpgToen vriendlief vorige week zaterdag (de 21e hè) me voor m'n verjaardag mee uit eten nam, zagen we bij de parkeerplaats bij het restaurant al wat verboden-te-parkeren-borden staan.. voor een paar dagen van de week daarna. Voor 'werkzaamheden'.. en we vroegen ons af wat er ging gebeuren.. we hadden er weer eens niks over gelezen.
De maandag erna ging ik toevallig twee keer met Jaxon de andere kant de straat uit voor z'n uitlaatrondje.. dus ik had nog niks gezien. Toen vriendlief echter die avond met de hond wél de kant op ging van de doorgaande weg door ons buurtje, zag ie wat die werkzaamheden behelsden.. de grote kastanjebomen die daar aan één kant van die weg staan werden gekapt! Sjeee.. die bomen stonden er al heel lang.. langer dan wij in deze wijk wonen en dat is alweer ruim 30 jaar.

Dinsdag ging ikzelf eens kijken.. het was die ochtend redelijk zonnig weer geweest, maar tussen de middag kwam er ineens een behoorlijk dikke mist opzetten! Niet echt handig om foto's van die werkzaamheden te maken, maar ik probeerde toch wat. Dit eerste stukje bij onze eigen straat was nog in de oude toestand.. met links de Japanse kersenbomen die in het voorjaar zo mooi bloeien en rechts de kastanjebomen..akap 01.jpg

Jaxon kon het allemaal niet schelen natuurlijk.. die hield zich bezig met snuffelen aan de plantenbak haha..akap 02a.jpgakap 02.jpg

Maar ik schrok wel, toen ik verderop de weg afkeek.. wat een kale boel!..akap 03.jpgakap 04.jpg

Eén boom was al eens weggehaald.. en vervangen door een sprietje van een boom.. je zag 'm in de mist nauwelijks staan, hij was dunner dan de regenpijp erachter..akap 05.jpg

Ik had begin deze maand toevallig op een paar van die bomen wat zwammen zien zitten.. ik maakte er toen zelfs foto's van hè, ik plaatste er hier al eens eentje van..akap 06a.jpg

Tja.. de meeste kastanjebomen in Rotterdam schijnen ziek te zijn.. een kastanjeziekte waar niks aan te doen is. Alleen dus kappen.. én vervangen, want dát is wettelijk verplicht.

Als deze monumentale kastanjes echter allemáál door van die sprietjes vervangen gaan worden, is het voorlopig nog maar een kale boel aan de weg.. een héél ander gezicht als je de wijk binnenkomt.. best jammer hoor. akap 06.jpg

Aan de singel verderop staan een paar vleugelnotenbomen waar al sinds jaar en dag enorme tonderzwammen op groeien..akap 07.jpgakap 08.jpg

Van één is afgelopen herfst een grote tak afgebroken.. dus die bomen zijn waarschijnlijk ook niet al te best. Ik vraag me af of die ook gaan sneuvelen dan?

Jaxon en ik wandelden langs het water, om ons uitlaatrondje verder te zetten.. de mist werd eigenlijk alleen maar dikker en het was behoorlijk koud, dus erg lang maakten we dat rondje niet hoor..akap 09.jpg

De afgelopen dagen was het zonniger, maar ook bitterkoud. Vandaag lijkt de omslag in het weer echt door te gaan zetten.. het wordt zachter, maar helaas wordt het ook wisselvalliger. Hopelijk zal er nog niks van hemelvocht gaan vallen als wij vandaag op wandel zijn.. in Belgenland, waar we later op de dag verwacht worden bij een lieve vriendin en haar man om lekker te komen eten. Voor de zekerheid maar handdoeken in de auto leggen dan hè.. je kunt moeilijk met een kletsnatte hond ergens aankomen hehe.

FIJN WEEKENDDD!!!

akap 10.jpg

08:32 Gepost door mizzD | Commentaren (12)

Commentaren

t zal even duren eer die dunnen boompjes stoer en sterk zijn, maarja zieke bomen kunnen niet blijven staan
hier in de brielmeersen hebben ze er ook heel veel moeten wegdoen
geniet van het samen zijn

Gepost door: fotorantje | 28-01-17

ja het is wel een heel ander zicht als het ineens zo kaal is. Zo een boom doet er jaren over om zo te worden maar soms is het wel nodig dat ze om moeten.

Gepost door: Patrick | 28-01-17

@ fotorantje en Patrick..
Ja, ik weet wel wat het soms nodig is.. ziek is ziek en ze gaan hier in deze groene wijk echt niet over één nacht ijs wat de bomen betreft.. maar blijf het toch jammer vinden.
Nu zag ik gisteren dat ze dat sprietige boompje weer weggehaald hebben.. wellicht komen er dan toch meteen wat grótere bomen terug.. zou wel leuker zijn.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 28-01-17

Als je in de omgeving van Gent komt ( ik schrijf zomaar een naam he) dan was het tot nu 12 uur hier nogal bewolk, maar toch lijkt de zon moeite te doen om er door te komen. Maar ze geven overwegend droog weer, en het is zachter buiten, hier zag ik de op de buitenthermometer in het dorp dat het 8° C is, dus MizzD ik hoop dat het zo blijft, en je zonder regen ook weer huiswaarts kan. En.....vooral geniet van je dag samen.
Ik vraag mij af of het wel waar is dat nu plots alle kastanjes moeten gerooid worden?Wat een miezerige boompje hebben ze daar geplant, daar gaan ze dan op besparen, op de groene longen van 'stad, zielig als je dat daar zo ziet staan.
Goeie reis!

Gepost door: greta | 28-01-17

@ greta..
Zal ongeveer hetzelfde weer zijn dan als hier in Rotterdam.. gaat wel goedkomen dan, heb sowieso één kleine paraplu altijd in m'n rugzakje, maar hopelijk dus niet nodig. Terug rijdend heb ik inderdaad liefst ook nog geen regen.. in het donker rijden vind ik al lastig genoeg tegenwoordig!

Het sprietje is alweer weg zag ik.. hopelijk komen er toch wat meer omvangrijke bomen al voor terug.
Is niet zo plots hoor.. ze zijn al heel lang bezig met die bomen.. om het virus weg te krijgen, maar dat is dus niet gelukt blijkbaar.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 28-01-17

't Is me wat de laatste tijd, dat bomen kappen... Hier is 't ook van dat, MizzD !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 28-01-17

Ik vind het steeds weer verschrikkelijk als oude bomen worden weggehaald. Eigenlijk heb ik er weinig begrip voor. Ik weet niet of ze echt wel allemaal ziek zijn als je zoiets hoort. Ik denk wel eens dat men wel heel makkelijk deze reden naar boven haalt.
Toch interessant om naar mistige foto's te kijken.

Gepost door: Cor | 28-01-17

De mistige foto's zijn eens wat anders. In zo'n weer te gaan wandelen is helemaal niet leuk. Maar daar trekt Jaxon zich niks van aan, als hij maar buiten kan .
Hier blijft het kappen van bomen nog een beetje in de reden , maar ze snoeien alles zo kort en kaal dat ik me toch afvraag of zoiets nu wel nodig is. Vooral omdat het niemand hindert.
Hopelijk heb je een fijne dag beleefd en is de regen achterwege gebleven. Wel weinig zon gezien, maar toch al aangename temperaturen!

Gepost door: magda | 29-01-17

Het lijkt wel of er in heel Nederland een kaalslag aan de gang is. Ook in de buurt waar mijn dochter tijdelijk woonde is de groene ingang van het dorp behoorlijk uitgedund. Er zijn heel wat grote bomen gesneuveld. Geen idee of die ziek waren, maar dat wordt ook wel eens als smoesje gebruikt. Hout van grote bomen is behoorlijk waardevol.

Gepost door: Haba | 29-01-17

ik vind het altijd jammer wanneer bomen tegen de vlakte moeten, om het even wat de reden er voor mag zijn.

Gepost door: pieterbie | 29-01-17

kastanjeziekte ...voorlopig is daar weinig aan te doen Mizzd

prettige zondag

Gepost door: willy | 29-01-17

@..
Onze wijk is beschermd stadsgezicht en ook de grote bomen tellen daarbij mee. Er is een zogenoemd bomenplan.. waarin elke boom vanaf een bepaalde diameter is vastgelegd.. en het is echt héél moeilijk om zo'n boom te kappen als ie níét ziek is.
Dus de kastanjes zijn echt wel ziek geweest, anders had dit nooit kunnen gebeuren. Maar jammer is het wel.. en een verrekt kaal uitzicht voorlopig! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 29-01-17

De commentaren zijn gesloten.