12-02-17

Om nooit te vergeten..

bust 00.jpgbust 01.jpg

Ik had er over gelezen in de wijkkrant.. een oude mevrouw, die als jonge vrouw in de Tweede Wereldoorlog in het verzet gezeten had en na de oorlog altijd maatschappelijk actief gebleven, had, in plaats van kadootjes voor haar 93e verjaardag, geld gevraagd aan al haar familie en vrienden, waarmee ze de aankoop en plaatsing van een aantal zogeheten 'stolpersteine' in ons tuindorp wilde realiseren. bust 02.jpg

Die stolpersteine zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn).. het zijn gedenktekens voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's uit hun huis verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Ze herinneren aan Joden, politieke gevangenen, homoseksuelen, Sinti en Roma, Jehova's getuigen en gehandicapten. Het zijn kleine vierkante keitjes met een messing plaatje erop, die voor de huizen (of de plek waar die huizen ooit stonden) van de betreffende slachtoffers in het straatplaveisel geplaatst worden.bust 06.jpg

De kunstenaar noemt deze steentjes 'struikelsteentjes' (=stolpersteine) omdat men erover struikelt met hoofd en hart en omdat je moet bukken om de tekst te kunnen lezen. Deze bestaat uit de naam, het geboortejaar, de deportatiedatum en de plaats van overlijden van de slachtoffers.bust 03.jpgbust 04.jpg

De jarige weldoenster had zo'n €500 bij elkaar gekregen.. en kon daar 4 steentjes van bekostigen.. er zouden er twee (voor een Joods echtpaar) in één straat gelegd gaan worden.. en twee enkele in twee straten naast elkaar.. en dat zou afgelopen donderdagmiddag om 14.00u gebeuren. Dat is ongeveer de tijd dat ik met Jaxon uit ga, dus ik besloot er langs te lopen. In het straatje waar die dubbele steen zou komen, was niks te zien.. maar toen we daarna door wandelden naar die andere straten, zagen we een kleine menigte verzameld bij het betreffende adres.. camera's en alles erbij. Er werden toespraken gehouden.. en toen alles gezegd was en bloemetjes gelegd, ging het hele gezelschap op weg naar de volgende straat.. en daar herhaalde zich het ritueel.bust 07.jpgbust 08.jpgbust 09.jpg

Maar terwijl ik daar zo stond te kijken, kwam er een mevrouw langs gewandeld, geheel zich van geen steentjes bewust en met een beetje angstig gezicht vroeg ze aan mij 'Is er wat ergs gebeurd of zo?'. En ik antwoordde 'Ja.. er is iemand dood..'.. maar toen ik zag dat ze daar duidelijk van schrok, haastte ik me om m'n zin af te maken.. 'maar dat is wel al zo'n 75 jaar geleden gebeurd bust 10.jpghoor!' Waarna ik haar over die stolpersteine vertelde.. en ze duidelijk opgelucht verder liep. Een dood zo lang geleden maakte niet zoveel indruk blijkbaar als wanneer er net iemand van het dak zou zijn gesprongen.. tja. Ikzelf blíjf het indrukwekkend vinden, die verhalen over die massamoord.. ook al is het al zó lang geleden. En deze kleine steentjes zijn zó'n mooi idee.. je ziet ze steeds meer overal en dat maakt de verhalen veel duidelijker.. en nóg indrukwekkender wat mij betreft. We hadden er lering uit moeten trekken.. maar oude tijden lijken te herleven en er zijn inmiddels gewoon wéér gekken aan de macht.. ik hou m'n hart vast!

GROETJESSS!!!

bust 11.jpg

21:41 Gepost door mizzD | Commentaren (15)

Commentaren

'k Slik even, MizzD...
Nooit meer oorlog...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 12-02-17

stolpersteine .. dat wist ik niet Mizzd

een mooi en lovenswaardig initiatief...

prettige zondag

Gepost door: willy | 12-02-17

aangrijpend initiatief van deze oudere dame
eigenlijk zou de stad dat zelf moeten doen bij alle huizen/plaatsen

t is soms heel bang toekijken naar wat de zogezegd belangrijke mannen voorstellen/beslissen

Gepost door: fotorantje | 12-02-17

@ Lies..
Ja Lies.. wat mij betreft ook, maar ik vrees er echt voor.

@ willy..
Ik zag er al in diverse plaatsen, in NL, maar ook bijvoorbeeld in de Joodse wijk in Rome. Ik vraag me wél af, waar ze die steentjes voor de Roma en Sinti neer willen leggen.. aangezien die mensen geen vaste verblijfplaats hébben hè..!

@ fotorantje..
Er zijn hier wel de nodige monumenten natuurlijk.. er is een herdenkingsmuur op de plek waar de Joodse mensen verzameld werden voordat ze op transport gingen naar de kampen.. heb ik ook weleens foto's van op m'n blog gehad, want vind ik ook heel indrukwekkend. Het zullen wel niet allemaal burgerinitiatieven zijn, als er van die steentjes geplaatst worden, maar eerlijk gezegd wist ik niet eens dat dat kón. Vind het ook geweldig dat die mevrouw dat gedaan heeft.

Groetjess!

Gepost door: mizzD herself | 12-02-17

Het is goed dat zoiets niet vergeten wordt. Een mooi initiatief.

Gepost door: Patrick | 12-02-17

Hier in België lijkt dit niet zo vindbaar, maar nu las ik in de krant dat het stadsbestuur van Sint-Truiden nu vrijdag in aanwezigheid van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig een reeks van 10 exclusieve 'Stolpersteine' aangelegd heeft op verschillende locaties in de stad.

N.B. Moet je kijken als je kan MizzD ; Het was Oorlog is een programma in vier delen bij Omroep MAX. Aangrijpende verhalen over hoe de Tweede Wereldoorlog gewone mensen , het kon zowel je buur als vriend zijn blijvend veranderde, in gewetenloze verklikkers, maar ze hadden geen keuze ofwel de onmiddellijke dood of meewerken, en door dit laatste werden zoveel joodse mensen naar de concentratiekampen gevoerd.
groetjessss

Gepost door: greta | 12-02-17

In Middelburg zijn er al een tijd van deze stolpersteine te zien, niet eentje maar een hele serie waar mensen zijn afgevoerd naar hun dood. In de winkelstraat weet ik er al een stel te liggen. Heel goed dat deze mensen worden herdacht op de plaatsen waar ze woonden . Zeker ook na 75 jaar mogen we niet vergeten wat er gebeurd is.

Gepost door: Haba | 12-02-17

@ Patrick..
Vind ik ook! :-)

@ greta..
In St.-Truiden dan nog wel.. Jaxons geboorteplaats! Ik denk dat er al veel meer liggen overal, hoewel België natuurlijk vooral de Eérste Wereldoorlog herdenkt.. zóveel slachtoffers er toen in jullie landje vielen.. nauwelijks voor te stellen.
Die kunstenaar probeert zoveel mogelijk er zelf bij te zijn, bij de plaatsing van die steentjes.. of ie er hier bij was heb ik niet kunnen zien.. daarvoor stonden er teveel mensen omheen. Hij heeft meestal een hoed op waar ie aan te herkennen is hè. Hij heeft ook een zogenaamde 'rechterhand' die de honneurs waar kan nemen.. en soms doen gewoon mensen van gemeentewerken het.
Op de winkelstraat hier een eindje verderop (= een andere wijk) lagen 10 steentjes bij elkaar.. voor een gezin met 8 kinderen die allemaal gedeporteerd waren geworden. Die steentjes zijn een paar weken geleden gestolen (op 2 na, ze zijn vermoedelijk gestoord geworden).. waarschijnlijk door metaaldieven.. mijn moeder zou gezegd hebben ' 'k hoop dat hun klauwen eraan vast blijven branden..!' Deze week zijn die steentjes gelukkig ook weer vervangen.. is toch te erg voor woorden dan er mensen zijn die zoiets, een herdenkingsplek voor een heel gezin dat hun dood tegemoet gegaan is, durven onteren voor een paar rotcenten..!

@ Haba..
Ik had er al zo'n vermoeden van, maar ik heb ze zelf niet gezien in Middelburg.. het was er dan ook hartstikke druk, daar op die winkelstraat toen wij er waren afgelopen december. Meestal let ik wel op het wegdek ook als ik ergens wandel, maar dat was bijna geen doen toen.

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 12-02-17

O ja Jaxon, wel ja ik herinner me dat jullie daar geweest waren, maar was wel vergeten dat Jaxon een Limburgse afkomst heeft.
Wel je moeder kon diefstal niet beter onder woorden brengen, het is een ware plaag. Jammer zo zou het moeten zijn.
Hier krijgt iedereen de raad op het kerkhof geen waardevolle voorwerpen te plaatsen, en weet je op sommige grafzerken hangt zo'n kruis in koper, van die engeltjes op kindergrafjes, kortom alles wat ze ervan loskrijgen, nemen ze mee.
Ik ga eens die foto opzoeken van die kunstenaar, ben benieuwd hoe die eruit ziet MizzD;
Neen in Antwerpen zeker geen steentjes, na die heisa met het stadsbestuur zouden ze nu een monument plaatsen met alle namen erop, dus geen steentjes. Tegenwoordig is er over alles ruzie, en urenlange woordewisselingen om er knettergek van te worden MizzD, als je dat leest.

Gepost door: greta | 12-02-17

Hoi Mizzke!
Mensen die de oorlogen meemaakten hebben wel veel verhalen te vertellen over die tijd. Mooi initiatief van die dame.
Groetjes!

Gepost door: lena | 12-02-17

Bij ons en in Winschoten zijn ook veel van die steentjes. Vooral in Winschoten woonden veel Joden voor en in het begin van de oorlog.
Op de foto lijkt Jaxon ook onder de indruk van het gebeuren. Hij staat zo mooi op een afstandje de hele plechtigheid te bekijken.
Als ik in mijn woonplaats voor een woning 3 van zulke stenen paseer denk ik altijd wat voor verschrikkelijke dingen in de nazitijd gebeurd zijn.
En ik deel je zorg wat er kan gaan gebeuren met die gekken die weer aan de macht zijn.

Gepost door: Noortje | 12-02-17

Ik had er nog niet van gehoord! Een heel mooi initiatief en zo blijft dit trieste gebeuren blijvend herinnerd worden.
De steentjes die op de Duitse graven van WOI gelegd worden in de Westhoek zijn ook een vorm van herdenking! Vrienden of familie tonen met die steentjes die op het graf van vrienden of verwanten worden gelegd dat de gestorvene niet vergeten is en dat de herinnering blijft.

Gepost door: magda | 12-02-17

Wat mooi, wat bijzonder!
Juist in deze tijd!

Gepost door: Cor | 12-02-17

@ greta..
Heb ooit in een groenstrook rondom de begraafplaats en crematorium hier een bergje heel licht zand zien liggen.. later las ik dat er urnen ontvreemd waren uit de urnentuin van het crematorium.. van kindjes en al! Wist toen bijna zeker dat het as geweest was wat ik had zien liggen.. kreeg er de rillingen van op m'n rug.. zó respectloos!

@ lena..
M'n moeder was nog maar een meisje in WOII, maar had ook al hele verhalen erover.. dan kreeg je pas echt een beeld van hoe erg het was in die tijd.

@ Noortje..
Je kunt je bijna niet voorstellen wat die mensen moeten hebben gedacht of gevoeld.. vreselijke tijd.
Jaxon vond het eigenlijk maar vreemd dat er zoveel mensen daar bij elkaar stonden hehe.. maar vond de foto's zelf ook wel mooi!

@ magda..
Ik heb er toch echt wel al eens vaker over gepost hoor, zag er al in Gouda op wandel ook en zelfs in Rome! Er komen er steeds meer.. ze zullen vanzelf op gaan vallen.

@ Cor..
Vond ik ook! :-)

Groetjess!

Gepost door: mizzD herself | 12-02-17

wat een heel mooie geste. chapeau voor die oude dame.

Gepost door: pieterbie | 13-02-17

De commentaren zijn gesloten.