02-02-18

Winterklaar?

at 00.jpgEuhh ja.. dat is een blaar.. op m'n vinger! Had ik de Rhoonse Griendentocht dan op m'n handen gelopen? of ben ik de laatste dagen teveel met m'n toetsenbord in de weer geweest? hahahaha nee hoor.. ik had, omdat we op zaterdag waren gaan wandelen, op zondag ineens tijd over.. en het bleek beter weer te zijn dan voorspeld. Wél sombertjes, maar ook droog.. en dús vond ik het tijd om die achtertuin hier nu toch eens winterklaar te gaan maken hehe. En aangezien ik het dan weer teveel werk vond om m'n tuinhandschoenen op te gaan zoeken, had ik na afloop dus een blaar op m'n vinger.
Normále tuiniers doen dat in het najaar natuurlijk, de tuin winterklaar maken.. maar ja.. een goede tuinier ben ik al een poosje niet meer hoor.. en dat was in die tuin ook wel te zien. Gelukkig hadden we ook nog niet echt veel winter gehad tot nu toe. at 01.jpgAlleen die sneeuwbui van begin december.. die maakte dat er flink wat van de nog niet kortgesnoeide takken van de budleia's (vlinderstruiken) waren afgebroken.. die konden het gewicht van de sneeuwlaag niet dragen. Die takken had ik wel al op een stapeltje naast de groencontainer gelegd.. maar opruimen was er nog niet van gekomen.. dat deed ik nu dan maar.
Een algemene inspectie van het tuintje bracht nog meer schade aan het licht.. maar niet van de sneeuw.. meer van de tijd! De oude spoorbielzen, die hier al zóveel jaren de verhoogde plantenbak aan de linkerkant van de tuin vormen, waren nu echt wel aan het einde van hun Latijn.. compleet verrot.. tja, dat zat eraan te komen.. we hadden ze al tweedehands van vriendliefs oom en tante gekregen, waar ze ook al járen in de tuin dienst hadden gedaan. Die dingen zijn echt wel supersterk, maar uiteindelijk blijft het toch maar hout hè.. dat wordt iets nieuws verzinnen voor die tuin komend voorjaar..
at 02.jpg

Keek ook meteen of er nog iets van bloemetjes al te zien waren.. náást het nieuwe groen van de sedum..at 03.jpg

.. en zag zowaar al wat paarse krokusjes..at 03a.jpg

Ook massa's polletjes sneeuwklokjes, zoals ik al wel verwacht had, maar in tegenstelling tot wat ik op wandel al vaak onderweg zag, hier in m'n tuintje komt er nog maar net wat wit uit het groen..at 04a.jpgat 04b.jpgat 04.jpg

Niet zo raar als je ziet wat er allemaal het licht tegenhield voor deze bloemetjes.. alle-dorre-takken-nog-es-an-toe zeg! op dit stukje van de rechterkant van de tuin moest er nog heel wat gesnoeid en uitgetrokken worden: de pluimspirea heeft zich her en der uitgezaaid en al die kale takjes staken overal de kop op dus; de guldenroede (solidago) heeft in de zomer prachtige gele veerbloemen, maar is een woekeraar eerste klas met z'n wortelstokken die door de hele tuin lopen; de klimplanten aan het rozenrooster (een druif en een kamperfoelie) hebben ook ranken ontwikkeld die over de grond lopen (wat niét de bedoeling is!); de vlinderstruiken hangen laag van de te zware takken; enz. ..at 05a.jpg

Nou, de snoeischaar moest nu echt maar eens het werk gaan doen..at 05b.jpg

.. zo dat knapte al op. En langzaam maar gestaag kwam er weer wat vorm in de struiken en werd het uitgebloeide spul opgeruimd..at 06a.jpgat 06b.jpgat 07a.jpgat 07b.jpg

Nu nog gaan verzinnen of we de tuin écht rigoureus gaan veranderen ( dat idee hebben we al een tijdje, omdat Jaxon niet echt een hond is die netjes op de tegels blijft..!) of dat we alleen in ieder geval die bielzen gaan vervangen en de rest nog maar een beetje laten zoals het is (en ons dan minder ergeren aan wat die deugniet op vier poten allemaal uitspookt in die tuin!). Er staan nog steeds wel mooie struiken in.. sommige hebben het hele jaar door bloemetjes en besjes in allerlei tinten, zoals de groenblijvende viburnum..at 08.jpg

(het waaide een beetje hoor die dag.. dus soms waaide er een bessentakje net eventjes opzij als ik afdrukte hehe).. als we die allemaal moeten gaan verplanten is dat niet zonder risico (op verlies van de struik) en een flinke klus! We zullen er nog even goed over na moeten gaan denken samen. En misschien kan vriendlief me ook helpen de niéuwe hoop afgesnoeide takken  die zich nu op het terrasje gevormd had in die al veel te volle groencontainer te proppen..? hahahahahahaa!
Maar de tuin is winterklaar.. net op tijd, want het ziet er naar uit, dat die winter de komende week toch nog eens zal arriveren hier..! Kómend weekend zal het ook al koud zijn.. hopelijk ook droog, want ik wil zaterdagochtend weer gaan wandelen  (een Winterserietocht van Wiego in Breda) als het even kan!

GROETJESSS!!!

at 09.jpg

07:00 Gepost door mizzD | Commentaren (21)

Commentaren

Goede morgen Mizz. je hebt er weer heel wat werk verzet, volgende keer toch maar even je tuinhandschoenen opzoeken. Weet je wat ook een makkelijk idee is voor vervanging van de bielzen? Als je oude stoeptegels hebt, die breken en met de breukrand naar voren als muurtje opstapelen. Je krijgt dan een leuk ruw stenen muurtje rond het geheel. Daar kun je eventueel ook nog wat rotsplantjes in zetten.
Ik wens je een fijne vrijdag toe.

Gepost door: Haba | 02-02-18

daar komt al aardig wat uit de grond schieten, wel gevaarlijk nu het zo koud zal worden

Gepost door: fotorantje | 02-02-18

@ Haba..
Ja, die muurtjes zijn erg populair nu.. ik zag er al vaker. Maar voor zoveel meter rand lijkt het me iets te veel tijd vergen.. en de tuin is daar aan die kant redelijk breed, zodat je ook op die rand moet kunnen staan. We gaan er nog over denken, maar vriendlief kennende zal het iets worden dat snel ligt hahaha.

@ fotorantje..
Nee joh.. sneeuwklokjes heten niet voor niets zo.. die kunnen wel wat hebben aan kou hoor!

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 02-02-18

Ja dat kan een lastig karweitje zijn maar als het dan gedaan is heb je er zo veel te meer deugd van. Maar er blijft altijd wel werk aan.

Gepost door: Patrick | 02-02-18

@ Patrick..
Ja, ik zou ook nooit een tuin willen waar helemaal geen werk aan was.. want dat zou betekenen dat het gewoon vol tegels ligt! Dat kán in ons tuindorp ook nauwelijks, maar er glippen wel mensen door de mazen van de 'wet'.. onze buren bijvoorbeeld.. de heel tuin vol witte grindtegels.. brrrr! Laat mij dan toch af en toe maar blaren op m'n vingers van de snoeischaar hebben hoor! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 02-02-18

Net op tijd je tuintje winterklaar gemaakt , want hier is het aan het hagelen en af en toe een flinke regenbui en tussendoor ook wat zon. Alles in één keer vandaag. Maar verder is de wind o zo koud. Ik waag me nog niet aan opkuis in de tuin. Verboden van mijn kinderen,hahaha. En de wind zorgt er wel voor dat de bladeren in de tuin netjes aan de kant worden gewaaid! De vooruitzichten zijn echt winters!!

Gepost door: magda | 02-02-18

@ magda..
Jaja.. volgende week nachtvorst van toch wel 5-6graden.. en overdag net boven 0.. dat begint eindelijk een beetje op winter te lijken. Hier in NL halen de mensen dan vast hun schaatsen uit het vet hahahaha!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 02-02-18

koud..waarom ook niet..

als het maar droog blijft en de zon zich wat meer laat zien...

zondag hoop ik ook mijn wandelschoenen te kunnen aantrekken,
maar in de velden ligt het er nu wel heel drassig bij..


maar een goede parcoursverantwoordelijke zou daar wel moeten rekening mee houden

groeten Mizzd

Gepost door: willy | 02-02-18

't Ziet er keurig uit, MizzD ! Spijtig van die blaar...
Moestuintje hier schreeuwt om zaadjes, maar 't is te vroeg...
Bieslook toont zijn eerste 'groentjes', aardperen zijn geplant, de rest -> nog even geduld.
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 02-02-18

ow, woon jij daar? ik dacht dat het een beschermde status had van vroeger. Dat weet ik nog van toen ik nog veel in Holland ging rennen en toen zei iemand me dat. is het daar ook een singel want die waren er beschermd stadzicht zei hij.

Gepost door: Patrick | 02-02-18

@ willy..
Jazeker.. beter koud dan nat, alhoewel ik niet van gladheid hou.. maar de grote wegen worden vaak toch wel op tijd gepekeld.
Zeker dat de routebouwers daar rekening mee dienen te houden.. maar een pad kan door vele schoenen ook drassig worden waar het daar 's ochtends vroeg nog niet naar uit zag hè..!

@ Lies..
Ja, geduld hoor.. het zou nog veel te vroeg zijn, maar kan me voorstellen dat je vingers jeuken! :-)

@ Patrick..
De hele wijk hier is beschermd stadsgezicht, inclusief alle waterwegen en zelfs de (grote) bomen! Je moet eigenlijk je tuintje netjes inrichten als tuin.. er is zelfs een tuinenkeuringscommissie die drie keer per jaar komt controleren, maar als je hek op slot is kunnen ze er niet in haha!
Het is een vrij bekende wijk.. van heinde en verre schijnen er architecten te komen kijken. ;-)

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 02-02-18

Het werk in de tuin heeft in ieder geval iets opgeleverd. Het is duidelijk zichtbaar: in de tuin en op je vinger.

Gepost door: Cor | 02-02-18

@ Cor..
Hahaa.. ik had zelfs nog meer wondjes, maar van die blaar had ik de meeste last! :-)
Maar aaach.. die tuin kan nu in ieder geval rustig even wachten tot het weer wat mooier weer wordt hè! :-)))
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 02-02-18

Het ziet er echt veelbelovend uit. Gisteren en vandaag weer geen tijd gehad om rubriekjes te maken, morgen weer gidsen, misschien overmorgen? bedankt in ieder geval om zo regelmatig langs te komen!
Benieuwd naar Breda, daar zijn veel gelijkenissen met Antwerpen.
Groetjes,
Joris

Gepost door: Zielspiegel | 02-02-18

Het is duidelijk te zien dat je in je tuin bezig geweest bent.
Ik heb ook eens zo'n blaar op mijn vingers gehad. Ik had met een tang het gras langs het pad in de tuin mooi recht geknipt. Ik vind het heel lastig om met tuinhandschoenen te werken. Trouwens manlief doet meestal de tuin alleen die kant langs het gras doet hij niet strak en dat vind ik juist verzorgd staan.

Gepost door: Noortje | 02-02-18

@ Gidsjoris..
Doe maar geen beloftes.. dan geeft het ook niet dat je ze niet waarmaakt hehe.
Nee, het is niet de stád Breda waar die tocht doorgaat hoor.. de start is in een oude buitenwijk ( wat ooit een zelfstandig dorpje was, Ginneken) en het gaat meestal direct het Mastbos of het Markdal in.. een natuurtocht.

@ Noortje..
Ik heb een paar fijne handschoenen op straat gevonden, achtergelaten door stratenmakers.. die zitten heel fijn en je krijgt er ook geen natte handen in. Maar je moet ze natuurlijk wél aantrekken hehe.
Vriendlief doet niks in die tuin.. jaaa, barbecueën hahahaha! Alleen als er groot werk moet gebeuren, zoals een paar jaar terug de schuttingen en nu die bielzen vervangen.. dat is zijn pakkie-an.

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 02-02-18

Hoi Mizzke!
Je voor en na- fotootjes tonen dat je toch mooi werk geleverd hebt! En de blaar is dan ook nog extra bewijs daarvan!
Je tuintje staat er weer proper bij!
Groetjes!

Gepost door: lena | 02-02-18

Van het wandelen krijg je normaal blaren op je voeten.
De tuin winter klaar, nou laat het voorjaar maar komen.
Ook spoorbielzen zijn beperkt houdbaar.
De Sedum is een verrassende plant aan het einde van de winter.
Ziet er weer keurig uit en een gevulde groenbak is het resultaat. Hans

Ot. Het is weer weekend en je verzoekje is gedraaid in de show.
Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

Gepost door: Hans | 02-02-18

@ lena..
Ja, dat vond ik ook wel. Er ligt tegen de kanten aan nog wel wat aan bladeren en zo, maar daar kunnen padden en egels in overwinteren hè, dus daar heb ik nog niet te veel aan gerommeld.
Over een paar maanden maar eens zien wat we aan die tuin verder nog gaan doen.. maar het worden sowieso niet van die grote werken als bij jou hoor! :-)

@ Hans..
Die bielzen liggen hier al vanaf 1991.. en daarvóór hadden ze ook al ik weet niet hoelang bij oom en tante in de tuin gelegen.. ze gaan dus écht wel lang mee, maar hebben duidelijk niet het ééuwige leven! :-)
Het voorjaar komt nog láng niet.. eerst februari nog maar eens zien te overleven hehe.

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 02-02-18

Heb ooit ook bielzen bloembakken voor de deur gehad, die hebben we vervangen voor Buxus plantjes.

Gepost door: Hans | 03-02-18

goed werk geleverd, ziet er goed uit.
Jammer van het gevolg, maar dat gaat wel over, natuurlijk.

Gepost door: pieterbie | 24-02-18

De commentaren zijn gesloten.