12-03-18

Geheimzinnig beton..

Oaz 00.jpgmdat ik zéér waarschijnlijk wel eventjes bij zal moeten komen van het weekendje met de zussen hehe.. zet ik dit postje ook maar vast onder de planknop.. voor maandag.. dat geeft mij dan de tijd om weer een beetje te recupereren hè.. ik wilde het verslag over de wandeling in de grasduinen toch éérst even afmaken, vóór ik met het verslag (zullen wel verslagén worden ook hehe) over de zussenuitstap begin.
We waren het duingebied rond de Tenellaplas (tussen Rockanje en Oostvoorne gelegen) nu een aardig eindje binnengedrongen, vriendlief Jaxon en ik.. en besloten wat meer in de breedte verder te gaan wandelen. Nóg verder rechtdoor, dan kom je uiteindelijk bij de kust uit.. en het strand, dat zag ik nog even niet zitten met die zwakke knie, die zich nu juist zo goed hield die zondag. Geen risico nemen maar.. het zou bovendien ook wel een héle lange wandeling worden dan.. dat hadden we weleens gedaan, maar toen waren we veel vroeger gestart. Nee.. nu een beetje in het bossige gebied net achter de zandduinen blijven zou ook mooi zijn. En voor Jaxon maakte het sowieso niet uit.. als híj z'n neus maar mocht blijven gebruiken hè hahaha..az 00a.jpg

Er was wel het één en ander gekapt daar..az 01.jpg

.. en tussen de bomen die er nog wél stonden zag ik ook wel de nodige omgewaaide..az 03.jpg

Ook hier op de beschaduwde paadjes nog wel wat sneeuw..az 02.jpgaz 04.jpg

Toen we de strook bos weer uitkwamen, zagen we dat één duin wel flink getroffen was door de storm.. alles lag om of stond scheef.. maar de bomen waren, te zien aan de zwammen die uit de schors groeiden, al niet op hun sterkst geweest..az 05.jpgaz 06a.jpgaz 06b.jpgaz 06c.jpg

Gelukkig lag niet álles helemaal om.. al had deze last van een lam takje..az 07.jpg

Steeds weer kwamen we nog bevroren duinvennen tegen..az 08.jpg

.. en langs dit paadje ontdekten we geheimzinnige betonnen randen onder het zand..az 09.jpgaz 10a.jpgaz 10b.jpg

.. duidelijk restanten van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De natuur heeft die ondertussen helemaal overwoekerd. Oók op dit pad zagen vriendlief en ik bij een vorig bezoek ineens een ree voor ons opdoemen en snel weer in de struiken verdwijnen.. helaas gebeurde dat nu niet. Ik denk dat we indertijd geen hond bij ons hadden hehe..az 11a.jpg

Het licht was intussen wel anders aan het worden.. de zon kwam langzaam maar zeker achter de dunne bewolking te zitten. Ook een reden om niet helemaal naar het strand te wandelen hè. Toen we weer wat meer tussen de bomen uitkwamen..az 11b.jpgaz 11c.jpg

.. zagen we een pad schuin omhoog gaan.. we volgden het, maar het liep dood.. op dit..az 12a.jpgaz 12b.jpgaz 12c.jpg

Het was de zogenaamde Biberbunker.. hierin was een belangrijke zendinstallatie.. tegenwoordig als een soort van museum te bezoeken op sommige dagen van mei tot september.. nu dus niet helaas. Ik vond het er eigenlijk vrij nieuw uitzien voor een bunker die al bestond vóór de Duitsers in 1943 het confisqueerden, maar het zal wel gerenoveerd zijn..az 12e.jpg

We liepen door een mooi bossig stukje nu.. in feite een beetje op de weg terug al. Hier stonden de enorme zeedennen..az 13.jpgaz 14.jpg

.. en soms kom je dan grappig genoeg een oud paaltje tegen.. dit was ooit het energiebedrijf in Rotterdam en omstreken.. het G.E.B. .. vriendliefs vader heeft er 40 jaar gewerkt!..az 15.jpgaz 16.jpg

Verder maar weer.. omdat wandelen in de duinen natuurlijk  omhoog en omlaag gaat, kreeg je soms mooie doorkijkjes..az 17a.jpgaz 17b.jpgaz 18.jpg

.. ja ja, dat is een rijtje knotwilgjes.. met gebouwtjes met mooie oranje pannendakjes in de verte hè..az 18a.jpg

En toen werd het naar rechts ineens weer een heel stuk opener, met allemaal van die groene grasduintjes dus, en zagen we ineens iets wits in de verte..az 19.jpg

Ja ja.. ik plaatste er hier gisteren al een fotootje van.. en ik vond ze dus echt een beetje sprookjesachtig eruit zien. Maar het zijn natuurlijk geen eenhoorns haha.. het zijn IJslandse pony's.. dat is dus ook één van de soorten grazers hier in dit gebied, náást die Galloway koeien. Mooie tegenstelling hè.. die grote lompe héle donkere gevaartes en deze kleine spierwitte..az 19a.jpg

Ik zag trouwens ook nog een bruine, toen ik even een duintopje beklommen had om ze beter te kunnen zien. Maar vriendlief bleef met Jaxon liever op het pad.. om die pony's geen schrik aan te jagen eventueel hè.. je weet niet hoe ze op een hond reageren.. en andersom trouwens ook niet haha! Morgen laat ik die bruine pony nog zien.. en de rest van de wandeling.

GROETJESSS!!!

az 20.jpg

07:01 Gepost door mizzD | Commentaren (14)

Commentaren

Goede morgen Mizz. Je hebt het dus leuk gehad dit weekend, we zullen de verslagen ervan wel zien. Maar ook deze wandeling heeft mooie foto's opgeleverd. Ik wens je een fijne week toe.

Gepost door: Haba | 12-03-18

@ Haba..
Ja het was een heel leuk weekend.. we hebben weer eens ouderwets veel gelachen met z'n vijven hehe. Heb ongeveer 550 foto's gemaakt en de zussen zouden er ook nog doorsturen, dus ik kan er wel wat postjes mee gaan vullen denk ik. ;-)
Maar éérst dit verslag afmaken ja.
Groetjess!

Gepost door: mizzD herself | 12-03-18

Je bent dus nog altijd aan het stappen in weer en wind en tussen bos en hei. Genoten van de mooie foto's!

Gepost door: Joke | 12-03-18

@ Joke..
Wat fijn je weer eens te lezen meid.. hoe is het?
Op het moment ben ik zelf even uit gestapt.. heb vreselijk last van een knie en dat is tijdens het afgelopen weekend, toen ik op stap was met m'n zussen in Keulen, er niet beter op geworden.. helaas.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 12-03-18

Toffe wndeling, MizzD !
Lie(f)s.
@'t Was een sticker, maar 'k vond 'm wel mooi, en met die tandem...

Gepost door: Lies | 12-03-18

Die betonnen bunkers krijgen nooit helemaal weg. Ook in onze streek staan ze nog overal.

Gepost door: Patrick | 12-03-18

De macht van de natuur, geweldig. Tijdens onze wandeling, 2 weekjes geleden zagen we ook 2 overstekende reeën. Ze lijken me best wel actief nu. Lentekriebels, zoals wij?

Gepost door: Gidsjoris | 12-03-18

@ Lies..
Oh zeker weten dat die tof was.. net een echte Banksy hoor!

@ Patrick..
Ja, die dingen kun je overal nog vinden.. soms helemaal vol met grond, maar soms zijn het ondertussen vleermuisverblijven geworden en zo hè. Best wel interessant.

@ Gidsjoris..
Nú niet hoor.. dat we die ree zagen.. met een hond zie je altijd maar weinig wild.. of héél in de verte. Maar het zal wél de tijd ervoor zijn misschien? ik weet het niet.

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 12-03-18

Ik vind het altijd leuk om een ree te zien. Vorig jaar zagen mijn wandelmaatjes en ik er een paar zwemmen tijdens een wandeltocht in een groot meer (ik heb er toen zelfs nog over geschreven op mijn blog)
Toen ik bij de Wassenaarse Slag was in het najaar met mijn zusje zag ik dat ze daar ook Vleermuisbunkercomplex hebben waar regelmatig rondleidingen gegeven worden in de bunkers en gangen. Lijkt me trouwens best interessant.

Gepost door: Noortje | 12-03-18

@ Noortje..
Ja, dat heeft iets speciaals hè, als je die schuwe wilde dieren kunt spotten. Ik weet nog bij een wandeltochtje met m'n jongste zussies, dat we na nog maar even gewandeld te hebben, meteen al oog in oog met een ree kwamen te staan, en dat m'n ene zussie toen zei: 'de wandeling is nú al geslaagd!' :-)
En dat Lennox eens met een wandeling in de bossen bij Burgh-Haamstede even de struiken in was en toen zagen we ineens twéé reeën daaruit komen met die hond er achteraan..! :-))) In de Ardennen hebben we er al vaak gespot.. vooral als je wat vroeger op de dag gaat wandelen.
Ik ben een beetje claustrofobisch, dus ik weet niet of ik er tegen zal kunnen om in zo'n bunker rondgeleid te worden eerlijk gezegd.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 12-03-18

Zijn je zussen dan zo druk?
Voor een hond is een nieuwe omgeving een feestje.
De storm heeft er inderdaad flink huisgehouden.
In de duinen staan nog veel bunkers, al dan niet afgedekt met zand.
Ze maakten deel uit van de Atlantikwall.
De Biberbunker lijkt wel gerestaureerd en ook vandalisme proef gemaakt.
Denk dat je vader wel zou weten wat voor soort kabel daar onder de grond loopt. Hans

Gepost door: Hans | 12-03-18

ferme wandeling, mooie streek

Gepost door: fotorantje | 13-03-18

@ Hans..
Dat óók hahaha.. maar ik bedoelde eigenlijk dat het gereis en een hoop geslenter door die stad zou worden en daar word ik altijd al moe van, maar met een zere knie zéker hè.
Mijn vader? waarom denk je dat? ooh wacht even.. die van het GEB bedoel je? dat was m'n schoonvader die daar werkte.. ja wellicht weet ie dat wel. Ik dacht even dat je het over die Biberbunker nog had.

@ fotorantje..
Het was op zich niet eens zo'n lange wandeling hoor.. er zijn daar al routes van 3km ook.. maar die worden op zondag veel met kinderen gedaan natuurlijk.

Groetjesss!

Gepost door: mizzD herself | 13-03-18

Wandelen in de stad is vaak slenteren, is best wel vermoeiend als je met elkaar rekening houdt.
Ja het was vriendlief zijn vader.

Gepost door: Hans | 13-03-18

Post een commentaar