25-11-17

Onverwachts terug in de tijd..

baer 00.jpgHet was woensdag maar een rare dag voor mij.. de reden? vriendlief had het jaarlijkse management- overleg van z'n werk. Dat betekent dat ie een nachtje niet thuis is, want dat moet twee dagen duren hehe. Hij was al een paar keer in IJmuiden ervoor.. en vorig jaar ergens helemaal in de Achterhoek. Dit jaar echter was het.. op het s.s. Rotterdam.. gewoon hier in de stad! En omdat ie er met niemand mee heen kon rijden, ging ie 's morgens nog gewoon met de motor naar z'n werk in Papendrecht en kwam ie 's middags naar huis, zodat ik hem even met de auto naar dat schip kon brengen. baer 00a.jpgWILLY had trouwens een paar dagen geleden dit schip nog op z'n blog.. hij maakte er prachtige foto's van. Dat kon ik wel vergeten.. ten eerste kan je daar nergens gratis parkeren. Maar al zóú dat gekund hebben.. ik moest met Jaxon meteen maar maken dat ik wegkwam, want de baas zomaar midden op de dag thuis en dan meteen ook weer weg..?? dáár snapte die hond natuurlijk helemaal niks van! Hij wilde bij de baas blijven.. dus zodra ik die had afgezet, begon het gepiep en gejank! Oei.. en ik moest die middag op visite bij m'n vader.. dan moest ie wel een beetje rustig zijn. Ik wilde hem dan op de weg daarheen maar eventjes in een mooi park uit gaan laten.. en ik bedacht me dat ik één van de Dordtse parken al lang niet meer bezocht had.. dat vlakbij m'n ouderlijk huis dus.aan_het_werk.gif Maar toen ik daar koers heen zette, bleek de belangrijkste weg om er te komen opgebroken.. en ik werd huppeteee.. richting binnenstad gedirigeerd..! Nee, dat ging het niet worden hoor.. ik reed bij de eerste de beste rotonde weer terug en kwam toen langs de grote vijver dat mijn moeder altijd het Van Baerleplantsoen noemde. In feite is dit dus alleen die grote vijver tussen de Hugo de Grootlaan en de Van Baerlestraat in, maar er is daar wel een wandelpaadje helemaal rond. Ik weet niet eens of ik dat paadje óóit weleens helemaal rondgewandeld ben.. kan het me eerlijk gezegd niet herinneren. Weet nog wel dat ik er ooit op geschaatst heb hehe, dat zal ook wel helemaal rond geweest zijn.. maar dan niét op de kant hè! De ene kopse kant.. jaaa, dáár wandelden wij als gezin in m'n jeugd maar ál te vaak langs.. als we naar m'n oma en opa op visite gingen namelijk, want die woonde in het buurtje achter de Hugo de Grootlaan.
Maar ach.. het was er dus groen en de zon scheen.. en Jaxon maakt het ook nauwelijks uit waar ie z'n neus kan laten snuffelen hè. Dus ik parkeerde de auto en we begonnen aan ons rondje..
baer 01a.jpg

Hierbij kwamen we meteen langs een soort van kunstwerk.. een paar stapeltjes boeken..baer 01b.jpg

baer 01c.jpgToen ik dichterbij ging kijken, zag ik dat het met Hugo de Groot te maken had.. waar die straat hier ook naar heet hè. Deze in Delft geboren rechtsgeleerde en schrijver, die van 1583 tot 1645 leefde, is vooral ook bekend van zijn tijd in gevangenschap op slot Loevestein. Hij mocht blijven leren en schrijven en schreef toen één van zijn belangrijkste werken.. de 'Inleiding tot de Hollandse Rechtsgeleerdheid'. Voor dat leren kreeg ie steeds een kist met boeken aangeleverd vanuit Gorinchem, die na een aantal weken weer opgehaald werd. Zo ontstond het idee deze boekenkist te gebruiken om te ontsnappen. Met hulp van gelijkgezinden is dit nog gelukt ook!   Dit kunstwerk hier, dat van die stapeltjes boeken hè, is gemaakt door Trudy Kunkeler en in 1995 op de plek geplaatst in het kader van 'Dordrecht-Cultuurstad'.hdg.jpg

(de foto van het beeld van Hugo de Groot (of Grotius) maakte ik afgelopen zomer bij het Rotterdamse stadhuis)
We waren nu op de ene kopse kant van de vijver uitgekomen.. tijd voor een uitzichtfotootje over de gehele lengte van de vijver..baer 02.jpg

.. waarna we dus aan de andere kant verder wandelden..baer 03.jpg

Veel mooie bessenstruiken hier.. roze 'klapbessen'.. die noemden wij vroeger zo omdat ze echt flink klapten als je erop ging staan hehe. Vroeger zag je die veel meer in het wit trouwens..baer 04.jpg

Deze hulst had, net als die in m'n eigen tuin, geen stekeltjes aan de bladranden.. vind dat wel jammer, want dan lijkt het toch een stúk minder op échte hulst hè..baer 05.jpg

In de vijver zwommen een paar witte zwanen..baer 05a.jpg

.. en op de kant zag ik een paar van hun jongen denk ik.. want die waren nog niet zo mooi wit, al waren ze zich flink aan het toiletteren hehe..baer 05b.jpg

Verderop zag ik wat meer bomen staan.. een prachtige grote treurwilg aan de overkant van het water..baer 06.jpgbaer 08.jpg

.. en die andere bomen zou ik later onderdoor wandelen..baer 09.jpgbaer 09a.jpgbaer 10.jpg

We hadden nu die 'bekende' kopse kant bereikt.. maar eerlijk? ik wist absoluut niet meer of dat er vroeger ook al zo uitzag. Volgens mij niet.. er ging wel een voetpaadje wat schuin af langs de vijver en daarna weer schuin op terug naar de straat.. maar ik denk dat die 'verdieping' en dat hekje pas later gekomen zijn. Vond het in ieder geval wél leuk.. er lag me alleen wat teveel rotzooi in het water daar..baer 11a.jpgbaer 11b.jpg

En ook daar zwom zo'n jonge zwaan rond hè! Morgen maak ik dit kleine wandelrondje af en ga ik met een heel klein omweggetje even nog eens langs mijn oma's vroegere woonadres.. héél lang niet meer geweest, want toen m'n opa overleden was, is mijn oma al vrij snel naar een serviceflat bij een bejaardentehuis verhuisd, zowat helemaal aan het andere eind van het Eiland van Dordrecht. En toen kwamen we dus nooit meer in die buurt hè!

piet a.jpgOh ja.. dat pietje hiernaast.. dat is voor een kleine sinterklaaspuzzel. Ik doe nog maar heel weinig aan sinterklaas, maar vind het nog steeds een heel leuk kinderfeest. Vorig jaar had ik ook een klein puzzeltje gemaakt rond deze tijd en er waren wel wat mensen die dat leuk vonden. Vandaar dat ik voor dít jaar ook weer iets in elkaar gedraaid heb hehe. Het is een rebusje.. niet zo moeilijk hoor! Elke dag vanaf nu tot aan Sinterklaasdag (wat bij ons 5 december is hè!) wordt er middels een rebusje (plaatje waaraan je letters moet veranderen) een woordje uitgebeeld op die kaart die pietje vasthoudt.. uiteindelijk wordt dat dus een zinnetje. Het gaat nergens om, er is niks te winnen.. het is gewoon maar voor de lezers hier die het leuk vinden om te puzzelen hè. Have fun with it! En aan allen een heel fijn weekend gewenst!

GROETJESSS!!!

baer 11c.jpg

06:07 Gepost door mizzD | Commentaren (14)